Ga naar Content

Buurtbewoners starten eigenhandig herbouw afgebrand buurthuis: 'Dit is onze plek'

Buurtgenoten uit de Haarlemse Sterrenbuurt zijn vandaag begonnen met de zogeheten ‘schone sloop’ van wat dik twee jaar geleden nog hun buurthuis was. Het Posthuis, waar allerlei buurtactiviteiten in plaatsvonden, werd in 2020 vermoedelijk door vandalen in brand gestoken. Waar normaal gesproken de gemeente in zo’n situatie de herbouw op zich neemt, besloten buurtbewoners het pand over te nemen en de wederopbouw zelf te doen.

Buurtbewoners van de Sterrenbuurt zijn begonnen met de wederopbouw van hun in 2020 afgebrande buurthuis - NH Nieuws

Met een drilboor gaat een man met beschermbril de betonnen vloer te lijf. Twee andere mannen, voorzien van bouwhelm en handschoenen, trekken samen de nog overeind staande binnenmuurtjes omver. "Dit zijn allemaal buurtbewoners", vertelt Henk Jansma met trotse blik. "Als je de gemeente het pand laat herbouwen, krijg je precies hetzelfde buurthuis terug. Maar wij willen meer. We willen meer verbinding kunnen maken met de buurt, meer sociale toepassingen kunnen toevoegen."

"Ik vind het gewoon leuk om samen iets te doen met de buurt"

wouter overgaauw, buurtbewoner

Om die reden besloot de buurt het pand over te nemen van de gemeente. De krabbel werd afgelopen woensdag gezet. "Nu kunnen we het gebouw verduurzamen en wat groter maken", licht Ingrid van Koppenhagen toe. "En door het samen te doen, hebben we er nog plezier mee ook." Buurtbewoner Wouter beaamt dat. "Ik woon hier om de hoek. Ik vind het gewoon leuk om samen iets te doen met de buurt."

Lente- óf zomerfeest als opening

De plannen zijn ambitieus. Zo moet één van de lange buitenmuren een kleine twee meter naar buiten worden verplaatst zodat er meer binnenruimte ontstaat. "En die muur wordt een glazen wand die open kan worden gezet", legt Jansma uit. "Zo kun je meer verbinding van binnen naar buiten creëren, met het Zaanenpark."

Als alles goed verloopt en er wordt een beetje doorgepakt door de bewoners, is het nieuwe Posthuis in het voorjaar klaar. "Het doel is dat we hier het lentefeest van 2023 gaan vieren. En als dat het zomerfeest wordt, vind ik het ook goed. Het gaat erom dat we samen hier wat neer zetten."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]