Ga naar Content

Napoleons laatste 'stempel' op Den Helder herdacht: marinewerf bestaat 200 jaar

Rijkswerf Willemsoord in Den Helder bestaat 200 jaar. Het Marinemuseum van de Koninklijke Marine viert het jubileum met een expositie en een boek over de geschiedenis van de werf. Gebouwd in opdracht van Napoleon is het de enige marinewerf in Nederland die intact is gebleven. Rens Schendelaar, schrijver en oud-medewerker van de Rijkswerf is Napoleon toch wel dankbaar: "Den Helder dankt haar status aan de werf, tot op de dag van vandaag."

Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Vrijwel alles op de oude rijkswerf Willemsoord is nog origineel of op zijn minst gerestaureerd. "Het oogt nog net als vroeger", vertelt Rens Schendelaar, schrijver van het boek 'De Landswerven en Rijkswerf Willemsoord Den Helder'. "Het mooiste vind ik nog de dokken en de gebouwen.  Waar wij nu staan, die gebouwen zijn heel karakteristiek met de bogen. Ik heb hier 48 jaar gewerkt, dus vandaar ook de binding met de werf."

'Gibraltar'

Als het aan Napoleon had gelegen, zou Den Helder het 'Gibraltar van het Noorden' zijn geworden. Na zijn bezoek aan Huisduinen in 1811 besloot Napoleon opdracht te geven voor de bouw een marinewerf. Deze week is het precies 200 jaar geleden dat de eerste gebouwen gereed waren. De rijkswerf is sinds 1995 in handen van de gemeente Den Helder. Inmiddels is er horeca, het theater De Kampanje en binnenkort ook het nieuwe gemeentehuis gevestigd.

Tekst gaat door onder de video.

200 jaar Rijkswerf Willemsoord - NH Nieuws

De marine heeft nog steeds enkele gebouwen in gebruik, zoals het Marinemuseum en de sloepenloods. Alle onderhoud is verplaatst naar het huidige marineterrein, maar oud-wervianen zoals Joop Krete doen nog veel restauratiewerk voor het museum. Krete: "Ik kom hier nog met heel veel plezier. Het is de laatste overgebleven werf en ik vind het bijzonder om dit te herdenken."

Authentiek

Dat de werf na 200 jaar nog intact is, zelfs na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, is een uitgelezen kans voor het Marinemuseum, zegt Lincy Passenier: "Voor ons als museum betekent het dat wij het verhaal van de marine goed kunnen vertellen. Het is authentiek, het is niet nagebouwd. We zijn blij dat we het zo kunnen bewaren voor de toekomst."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]