Ga naar Content

Vermiste WR6 nog steeds niet gevonden, duikteam geeft de hoop niet op: "Moet te vinden zijn"

Na wekenlang speuren op de zeebodem is het Wrakduikteam Zeester nog niet gelukt om  de Wieringer kotter, die ruim 55 jaar geleden vermist raakte op zee, te vinden. Het is de wens van nabestaanden om erachter te komen waar het wrak precies ligt, maar de zoektocht gaat moeilijker dan gehoopt. 

De WR6 raakte in 1967 vermist en is nooit meer gevonden - Foto: Archief Historische Vereniging Wieringen

Het duikteam heeft de afgelopen weken zo'n 25 wrakken bekeken op de bodem van de zee bij het Duitse Helgoland, maar de Wieringer kotter WR6 is nog niet gevonden. "Dat is wel heel jammer, maar het zoekgebied is gewoon heel groot", vertelt duiker Jan Maarten Pol. "Het kan  wel drie jaar duren als je pech hebt."

Het team trok twee weken uit voor de zoektocht, maar kwam terug zonder resultaat. Toch heeft het team wel veel andere bijzondere wrakken kunnen observeren. "Een viskotter met een grote stoommachine, een heel groot schip met stoomketels van wel honderd meter lang die was volgeladen met boomstammen en een zeilschip die er nog niet zo lang moet liggen", vertelt Jan Maarten Pol. 

In onderstaande video zie je Jan Maarten Pol die een wrak inspecteert. Dit bleek een klein stoomschip te zijn. Tekst gaat door onder de video.

Beelden van de zoektocht onder water - Wrakduikteam Zeester

De twee weken zoeken zijn dan voorbij, toch geeft het team de moed niet op: ze varen nu ze elk weekend naar andere plekken - meer boven Nederland - om nieuwe wrakken te observeren. In de hoop de WR6 uiteindelijk toch echt een keer tegen te komen. 

De boot van Wrakduikteam Zeester - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

Emoties

En al die tijd zit de zoon van de overleden schipper, Gert Lont, in spanning te wachten. Hij werkte maandenlang samen met verschillende experts om de plek te vinden waar de kotter moet zijn gezonken. Het is voor hem na 55 jaar nog steeds lastig om het dramatische ongeval te verwerken. 

Gert was normaal gesproken de schipper van de WR6, maar zat voor een project in Nieuw-Zeeland. Vader Simon nam zijn werk over, maar keerde niet meer terug. Het lichaam van zijn vader spoelde maanden later aan op het Duitse eiland Amrum, bemanningsleden Piet Everts en Gerrit Boerdijk zijn nooit meer gevonden.

Hoop

Opgeven is geen optie voor het duikteam, dus zullen zij volgend jaar rond hemelvaart weer terugkeren richting Helgoland. Voor nu is het voor de duikers niet meer verantwoord om richting Duitsland te gaan. "Het weer wordt weer slechter en water te koud", legt Jan Maarten Pol uit.

Komende tijd wordt alle informatie weer bij elkaar geraapt, om hopelijk nieuwe locaties te vinden. "Wordt weer terug naar de tekentafel", aldus de wrakduiker. "Tenzij hij helemaal onder het zand gelegen is, moet hij te vinden zijn. "

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]