Ga naar Content

Wrakduikers zoeken naar kotter die al 55 jaar vermist is: "Belangrijk voor nabestaanden"

Het is 11 januari 1967 als de WR6 vermist raakt op zee. Het heeft die nacht flink gestormd en niemand krijgt meer contact met schipper Simon Lont. Er wordt met man en macht gezocht, maar na meerdere zoekpogingen zonder resultaat wordt gevreesd dat het schip is gezonken. Nu, ruim 55 jaar later, doen wrakduikers opnieuw een poging. 

De WR6 raakte in 1967 vermist en is nooit meer gevonden - Foto: Archief Historische Vereniging Wieringen

Het is voor Jan Maarten Pol en zijn kameraden van Wrakduikteam Zeester uit Lauwersoog elk weekend weer genieten als ze met hun boot vertrekken en op de bodem van de zee op zoek gaan naar wrakken. Maar de expeditie van dit weekend heeft een bijzonder randje. Ze gaan op duiktocht vlak bij het Duitse eiland Helgoland, omdat daar mogelijk de vermiste WR6 ligt. 

Het wrakduikteam kwam enkele jaren geleden namelijk in contact met Gert Lont, zoon van de overleden schipper Simon Lont. Het lichaam van Simon Lont spoelde enkele maanden later aan, maar de overige twee bemanningsleden werden nooit gevonden.

Dat geldt ook voor de boot, die na de eerste zoekactie van de duikers niet werd gevonden. Maar ze gaan op verzoek van de familie toch nog een poging wagen. "Die willen graag na zoveel jaren weten waar hun dierbaren zijn overleden", legt hij uit. Samen met zijn team is hij inmiddels onderweg naar een locatie op zee die hij heeft doorgekregen van de zoon van de overleden schipper, Gert Lont. Die deed jarenlang onderzoek in samenwerking met Stichting Maritieme Archeologie, visserijonderzoeker Cees Meeldijk en coldcase-agent Gert Overeem.  

Tienduizenden wrakken

Gert Lont werkte de afgelopen jaren nauw met experts én een cold-case agent om op zoek te gaan naar het gebied waar zijn vader en bemanningsleden zijn gezonken. En dat is knap lastig. "Er liggen verschrikkelijk veel scheepswrakken op zee, echt wel tienduizenden", legt Pol uit, "Dus het is een beetje zoeken naar een speld in de hooiberg." Maar uiteindelijk denkt Lont een wrak te hebben gevonden dat WR6 zou kunnen zijn. Die zullen de duikers gaan onderzoeken. 

Tekst gaat door onder de video. 

Wrakduikteam Zeester vertrekt richting Helgoland om te zoeken naar de WR6 - NH Nieuws

Uitrusting

Om richting het wrak te kunnen duiken heeft het team een hoop materiaal nodig. Over het hele dek liggen kratten met duikapparatuur zoals duikpakken, zuurstoftanks, flippers, touwen, zakmessen  en zaklampen. De duikers zijn op alles voorbereid, omdat ze niet weten wat ze zullen aantreffen. Op kleine details van de kotter moeten zij gaan onderzoeken of het om de WR6 gaat en die hebben zij allemaal doorgekregen van Gert Lont en de experts. 

Jan Maarten Pol, die zelf al tien jaar duiker is bij het wrakduikteam, is positief over de zoektocht. "We hebben hele goede hoop. Dit wordt heel special omdat je nabestaanden een heel groot plezier kan doen. Dat vind ik belangrijk, dat je wat voor die mensen kan betekenen."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]