Ga naar Content

Met 100 euro per week proberen Sabine en haar zoons rond te komen: "Red het niet meer"

Sabine Decnop (30) en haar zoons Jovani (8) en Levi-Jay (6) komen sinds enkele weken structureel in de financiële problemen door de alsmaar stijgende prijzen. Voorheen wist het gezin het 'prima vol te houden met 80 euro per week', maar nu redt de alleenstaande moeder het niet meer met 100 euro. "Elke vrijdag ontvang ik geld van mijn bewindvoerder en de laatste tijd is het meestal rond dinsdagmiddag al bijna op."

Sabine Decnop (30) probeert samen met haar twee zoontjes te leven van 100 euro per week - NH Nieuws

De volhouders: deze Noord-Hollanders redden het niet meer

De inflatie stijgt tot grote hoogte en energie is bijna niet meer te betalen. Veel Noord-Hollanders kunnen het hoofd amper nog boven water houden, voor veel anderen wordt het steeds moeilijker. Grote problemen, die alledaagse mensen raken. We noemen ze: de volhouders. NH Nieuws gaat dinsdag, op Prinsjesdag, met deze groep mensen naar Den Haag. Zodat we deze schrijnende verhalen kunnen delen met de landelijke politiek.

Maak kennis met onze volhouders en hun verhalen. Al hun verhalen vind je op deze pagina.

De inflatie in Nederland is in augustus verder opgelopen naar 12 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is het hoogste cijfer ooit in Nederland gemeten en daar beginnen de voedselbank in West-Friesland en zelfs middeninkomens al wat van te merken. 

Ook Sabine (30), die samen met haar zoons in een eengezinswoning in Lutjebroek woont, merkt sinds een aantal weken op dat ze per week structureel niet genoeg overhoudt. Acht jaar geleden kwam de moeder in de schuldsanering terecht. Gelukkig heeft ze haar schulden inmiddels afbetaald, maar staat ze nog wel onder bewind en kan ze niet werken omdat ze nog kampt met een depressie.

Van haar bewindvoerder ontvangt ze elke week 100 euro. Van dat bedrag koopt Sabine de basisbenodigdheden, maar door de stijgende gasprijzen en inflatie lukt haar dat niet meer. 

"Afgelopen vrijdag kreeg ik 100 euro gestort van mijn bewindvoerder", legt Sabine in haar keuken uit. "Op dit moment is daar nog 8,70 euro van over en daar moet ik tot aanstaande vrijdag mee doen."

Schaamte

In het verleden kwam Sabine in de financiële problemen, doordat ze na het verliezen van haar baan als beveiliger wegkeek van de blauwe brieven. Uiteindelijk trok ze alsnog aan de bel, omdat ze zich zorgen begon te maken over haar kinderen.

"Je schaamt je natuurlijk kapot en je voelt je een enorme mislukkeling als je niet goed voor je kinderen kan zorgen"

Sabine Decnop

"Je schaamt je natuurlijk kapot en je voelt je een enorme mislukkeling als je niet goed voor je kinderen kunt zorgen." Toch hoopt Sabine met haar verhaal andere gezinnen die het moeilijk hebben te overtuigen dat het wel anders kan. "Het is natuurlijk heel moeilijk om vanuit deze situatie om hulp te vragen. Maar je mag gezien worden en ook jij hoort bij deze maatschappij. Ook als je het minder hebt."

Doordat Sabine zelf steeds vaker hulp probeert te vragen, merkt ze op dat er toch vanuit allerlei hoeken hulp vandaan kan komen. 

Foto: Tom de Vos / NH Nieuws

Intakegesprek

Sabine heeft volgende week een intakegesprek bij de voedselbank en hoopt, na twee afwijzingen, nu wel aanspraak te maken op de wekelijkse voedselpakketten. Bij de voedselbank in West-Friesland kan iedereen aankloppen die netto maximaal 250 euro (eenpersoonshuishouden) overhoudt voor eten en kleding. Na een uitgebreid gesprek wordt er gekeken of je ook echt in aanmerking komt.

Zorgen

Om geld te besparen, doucht Sabine zelf met koud water en kan ze dankzij een gift haar haren wassen bij een zwembad in de buurt. "Mijn kinderen laat ik wel warm douchen." Ondanks het optimisme van Sabine, begint ze zich langzamerhand zorgen te maken om de aanstaande winter die op de loer ligt. 

"Dat betekent natuurlijk nog meer kosten", verzucht Sabine, die inmiddels al heeft opgezocht hoe ze de stookkosten zo laag mogelijk kan houden. "De kachels uit, ramen dicht en ik heb van die potjes gezien waar waxinelichtjes in gaan. Die schijnen heel veel warmte af te geven, dus ik ga kijken of dat deze winter gaat helpen."

"Sta op en probeer hulp te vragen"

Sabine Decnop

Sabine verwacht dat er in West-Friesland nog heel veel andere gezinnen zijn, die net als zij in dezelfde situatie zitten. "Tegen hen zeg ik: sta op en probeer hulp te vragen, want het is niet erg en je bent niet alleen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]