Ga naar Content

Situatie bij de voedselbank in West-Friesland nog 'redelijk beheersbaar'

Terwijl steeds meer gezinnen in Nederland aankloppen bij de voedselbank - een stijging van 15 procent - valt de situatie in West-Friesland nog mee. In vijf maanden tijd is het aantal gezinnen gestegen van 110 naar 121. 

Foto: NH Nieuws

Steeds meer gezinnen kloppen aan bij de voedselbank. Toch valt de situatie in West-Friesland nog te overzien. "Het is wel iets gegroeid, een kleine stijging van 10 procent", zegt Han Neef, coördinator bij de voedselbank in West-Friesland, aan NH. Zo'n acht jaar geleden waren er nog 275 gezinnen verbonden aan de voedselbank. "Dat is een gigantisch verschil, daar zijn we ook blij mee. Hopelijk blijft dit nog lange tijd zo", zegt hij.

Minder voedsel

Dat het hier nog meevalt, komt mede door het dorpsgevoel. "In onze regio kijken mensen nog naar elkaar om, ze helpen elkaar. In een stad ben je al snel een eenling", merkt Neef. "De familieband is voelbaar aanwezig."

Toch houdt hij de situatie goed in de gaten, wijzend op de stijgende energieprijzen en inflatie. "Het is natuurlijk niet uitgesloten dat dit gaat veranderen, maar op dit moment zijn er geen signalen dat er een grote toeloop aan zit te komen. We volgen de ontwikkelingen op de voet."

Ook supermarkten en producenten proberen steeds minder voedsel weg te gooien. Dit heeft als gevolg dat overgebleven voedsel afneemt. "We zijn ons ervan bewust. Morgen houden we bijvoorbeeld een inzamelingsactie bij de Dekamarkt in Blokker, om de voorraad weer aan te vullen. Dat is voor ons essentieel."

Leefgeld voor Oekraïners

Volgens Neef zijn nieuwe klanten niet alleen mensen met een minimuminkomen. Ook Oekraïners worden tijdelijk geholpen. "We hebben nu drie gezinnen onder onze hoede, dus het valt nog mee. Veel worden ook geholpen door de gemeenten waar zij momenteel worden opgevangen. Ze krijgen dan leefgeld om van te leven."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]