Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Moeizame zege Oranje op Schotten bij rentree Jonker, goal Kalma geeft doorslag

2 september 2022, 22.08 uur · Door Milton Pus

Het is Oranje gelukt om de eerste interland onder Andries Jonker te winnen. De nieuwe bondscoach zag dat zijn ploeg ontzettend veel moeite had met Schotland. Een late treffer van Fenna Kalma bleek voldoende voor de winst: 2-1. 

De Oranjevrouwen juichen na de late goal van Fenna Kalma - Foto: Pro Shots / Remko Kool

Jonker werd aangesteld als opvolger van Mark Parsons. De Brit moest het veld ruimen na het eerder teleurstellend verlopen EK. De Amsterdammer zag na drie jaar Telstar, een rentree bij Oranje wel zitten. Hij was in 2001 al een korte periode interim-bondscoach bij het vrouwenteam. 

Tekst gaat verder onder de tweet

Vanaf het eerste fluitsignaal zetten de Oranje Leeuwinnen druk op de Schotten. Dat werd na tien minuten uitbetaald, nadat Vivianne Miedema de ban brak. Ze scoorde de openingstreffer na een mooie aanval. Het positieve gevoel bleef niet lang hangen, want Schotland kwam snel op 1-1. Claire Emslie kon afmaken na een fout van verdedigster Dominique Janssen. Een grote kans voor Miedema (kopbal op de lat) en de rebound van Van de Donk werd niet benut. 

In de tweede helft ging Oranje naarstig op zoek naar de voorsprong. Opnieuw Miedema en Sherida Spitse zorgden voor gevaar. Jonker wisselde uiteindelijk zes speelsters, onder meer Victoria Pelova en Kalma kwamen in het veld. Pelova schoot nog op de paal, voordat Kalma vlak voor tijd uit de kluts scoorde: 2-1. 

Cruciaal

De focus van het Nederlands elftal zal snel op komende dinsdag gaan. De vrouwen spelen dan in Utrecht het cruciale kwalificatieduel voor het WK tegen IJsland. Die wonnen vrijdag hun inhaalduel met 6-0 van Wit-Rusland, waardoor Oranje alleen bij winst zich direct plaatst voor het WK. Anders moet deelname via play-offs worden afgedwongen. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag en zondag van 17.00-19.00 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52