Ga naar Content

Van Telstar naar bondscoach: Andries Jonker naar de Oranje Leeuwinnen

Andries Jonker is de opvolger van Mark Parsons als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. De voormalig trainer van Telstar wordt vanmiddag in Zeist gepresenteerd. De 59-jarige Amsterdammer tekent een contract tot en met het EK van 2025.

Andries Jonker Telstar - Foto: Kees Kuijt/Orange Pictures

Jonker vertrok deze zomer na drie jaar bij Telstar, omdat hij geen vooruitgang zag bij de Velsense eerste divisionist. Waar de club buiten het veld stappen vooruit zette, lukte het niet om het spelersbudget te verhogen. In zijn laatste jaar als hoofdtrainer eindigde Jonker met Telstar op de voorlaatste plaats.  

Zijn naam zong al snel rond als mogelijke opvolger van Parsons bij de Oranje Leeuwinnen. De Engelsman werd ontslagen na de tegenvallende prestaties op het afgelopen EK. Jonker werkte eerder al gedurende twee periodes bij de KNVB en is volgens de bond altijd zeer betrokken geweest bij het vrouwenvoetbal.

"We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023."

bondscoach Andries Jonker

In een verklaring op de website van de KNVB zegt Jonker: "Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan. Ook zagen we het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023. Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven."

Bij de Oranje Leeuwinnen gaat Jonker samenwerken met een andere Witte Leeuw, oud-speler en trainer Arvid Smit. Smit en Jessica Torny blijven aan als assistenten. 

Cruciale WK-wedstrijd

Dinsdag 6 september speelt Nederland de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland om een ticket voor het WK. Na zeven wedstrijden staat Oranje op de eerste plaats in de groep, met een voorsprong van twee punten op IJsland, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Als Oranje deze wedstrijd wint, is het gekwalificeerd voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland van volgend jaar.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke zondag van 17.00-19.00 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur op tv naar onze voetbal talkshow de Aftrap
  • NH Sport keert maandag 29 augustus om 17.10 uur weer terug op tv
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52