Ga naar Content

Bewoners vragen gemeenteraad Purmerend om warm welkom statushouders

Er is nog behoorlijk wat onvrede binnen de gemeenteraad en het college van Purmerend over het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ze voelen zich gepasseerd nadat het COA buiten medeweten van Purmerend om een deal sloot met het Van der Valk-hotel in Zuidoostbeemster om statushouders op te vangen. Toch vinden veel partijen het wel goed dat er opvang komt. Twee Purmerenders die inspraken riepen de raad op om de statushouders een warm welkom te geven.

Foto: NH Nieuws

Vanaf volgende week komen er ongeveer tachtig statushouders in het Van der Valk-hotel in Zuidoostbeemster. In het hotel kan vanaf vandaag geen kamer meer worden geboekt.

Online is er veel kritiek te lezen op het besluit om de statushouders hier tijdelijk op te vangen, maar in de praktijk is er vanuit de buurt niet veel protest te merken. Rond het hotel was woensdag niets te zien dat er straks statushouders komen, terwijl er in andere gemeenten in Nederland soms felle protesten zijn.

"Ze waren er nog niet aan toegekomen om ons te bellen. Zo hoor je dat niet te doen"

Burgemeester Purmerend Don Bijl

"Ze moeten toch ergens wonen!", zei een buurvrouw van het hotel eerder al tegen NH Nieuws. Ook verschillende andere buren maakten zich geen zorgen, zolang er maar geen parkeeroverlast komt in de buurt. Ook het overgrote deel van de gemeenteraad toonde zich woensdagavond welwillend voor de opvang.

Een mevrouw die insprak bij de raad vertelde zich te schamen als ze de beelden uit Ter Apel ziet. De andere inspreker pleitte voor goede begeleiding van de statushouders die worden opgevangen.

Onvrede over werkwijze COA

Veel partijen toonden zich gisteravond tijdens een ingelaste extra commissievergadering - ingelast door de plaatselijke PVV en Gemeentebelangen Purmerend - wel ontevreden over de wijze waarop het COA te werk is gegaan. De buurtbewoners wisten het namelijk eerder dan de gemeente, die compleet was overvallen door het nieuws. "Je kan op z'n minst de telefoon pakken om de gemeente te informeren", verwoordde CDA'er Michel Segers het gevoel van veel collega-raadsleden.

Burgemeester Don Bijl hoorde het via via, nam daarna zelf contact op met het COA en die organisatie bevestigde het nieuws. "Ze waren er nog niet aan toegekomen om ons te bellen. Dat hoort niet, zo hoor je dat niet te doen."

'Constructieve gesprekken'

Hij vertelde dat hij zijn onvrede heeft overgebracht aan staatssecretaris Eric van der Burg. Die heeft beloofd dat het voortaan niet meer op deze manier zal gebeuren. Inmiddels zijn er volgens Bijl twee 'constructieve' gesprekken geweest tussen de gemeente en het COA.

Het is de bedoeling dat de opvang ongeveer een half jaar duurt.

Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]