Ga naar Content

Ophef om snelle sloop supermarkt Schagen: 'Ben geraakt door rondvliegend puin'

Op een inmiddels verwijderd filmpje in de Facebookgroep 'Je bent Schagenees als' beklaagt een inwoner van de stad zich over de sloop van supermarkt Albert Heijn in het winkelcentrum Makado. Gisteren kwam het laatste deel van de supermarkt naar beneden, en daarbij werd de man naar eigen zeggen geraakt door rondvliegend puin.

De net gesloopt Albert Heijn in winkelcentrum Makado - Foto: Foto: Jourik Pos

Het laatste deel van de supermarkt staat nog overeind als de slopers voorzichtig lijken te proberen door te gaan. Maar dan stort het gebouw in zijn geheel in en vliegt het stof en het puin in het rond. In de nu verwijderde video zegt de man die filmde dat hij erdoor is geraakt.

In een video die vanaf de andere kant is gemaakt, is goed te zien met wat een klap de supermarkt instortte. De mensen daar worden bedolven onder het stof. Aan de reacties te horen, denkt iedereen dat dit niet de bedoeling was. "Was echt een megaklap", laat de filmer weten. "Mijn vader en ik waren aan het eten toen dat gebeurde. Ik zei al de hele tijd tegen mijn vader dat hij straks in zijn geheel zou instorten, dus ik begon alvast te filmen."

Tekst gaat verder onder de video.

Sloop Albert Heijn in Schagen - NH Nieuws

Toch ging het volgens beheerder Jourik Pos van winkelcentrum Makado precies volgens plan. "Er stond nog een klein stukje van de winkel overeind, waar onder andere het voorraadhok en de kantoren zaten. We hebben het gecontroleerd laten zakken en het is ons niet 'overkomen' zoals mensen denken." Om het bouwterrein staan hekken en die stonden volgens Pos op een veilige afstand. Hij heeft niet gehoord van mensen die zouden zijn geraakt door brokstukken. "Als mensen wel zijn geraakt, hoop ik dat het goed met ze gaat en ze zich bij ons melden."

Of de man van het nu verwijderde filmpje contact gaat opnemen met Makado, is niet bekend.

De stofwolk trok na het instorten door het centrum. Op sociale media werd beweerd dat het sloopbedrijf niet sproeide met water om te voorkomen dat veel stof zou vrijkomen, maar dat is volgens Pos niet waar. "Zelfs nu nog doen ze het, want ook bij het opruimen komt stof vrij."

Verbouwing

De supermarkt is deze week in een paar dagen volledig gesloopt. Er komt een nieuwe zaak voor terug - in oktober wordt begonnen met inrichten, vlak voor de kerst moet hij open zijn.

In ieder geval tot de zomer van 2023 blijft in het Makadocentrum worden ge- en verbouwd. Zo wordt na de opening van de Albert Heijn begonnen met de bouw van een nieuwe markthal.

Het oude middenplein van winkelcentrum Makado - Foto: Foto: Jourik Pos

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]