Ga naar Content

Cel voor notoire lachgasgebruiker na 'risicovolle' dollemansrit door Haarlemmermeer

Een 20-jarige Zaandammer die op Koningsdag na een wilde achtervolging onder invloed van lachgas op een politiebus inreed moet daarvoor vier maanden de cel in. Die straf heeft de rechter hem opgelegd omdat hij speelde met de levens van andere weggebruikers en het risico heeft genomen agenten ernstig te verwonden. 

Archieffoto (niet de auto van de aangehouden verdachte) - Foto: Landelijke Eenheid Noordwest

Meerdere mensen trekken de bewuste avond bij de politie aan de bel, nadat ze in Hoofddorp een automobilist tijdens het rijden lachgasballonnen zien gebruiken.

Agenten gaan eropaf, en zien al snel dat het om een notoire lachgasgebruiker gaat, die eerder zijn rijbewijs had moeten inleveren vanwege rijden onder invloed. Als ook zij zien dat de man een ballon aan zijn mond heeft, geven ze hem een stopteken. Dat negeert hij, waarop een achtervolging door Hoofddorp en Nieuw-Vennep volgt.  

Te hard, door rood en tegen verkeer in

Onderweg maakt de man zich schuldig aan zo'n beetje alle overtredingen waar je je als automobilist schuldig aan kunt maken: hij rijdt veel te hard, door rood, tegen het verkeer in, en door de middenberm. 

Meerdere automobilisten kunnen de vluchtende verdachte maar ternauwernood ontwijken, waarop de politie tot twee keer toe besluit de achtervolging te staken. Als ze iets later horen dat hij nog steeds rondrijdt, zetten ze opnieuw een achtervolging in.  

Over de kop de sloot in

Ditmaal met meer succes, want agenten slagen er in Hoofddorp in hun bus schuin voor de auto van de verdachte te manoeuvreren. De verdachte lijkt af te remmen, maar geeft plots toch weer een dot gas en rijdt op de politiebus in. Vervolgens verliest hij de controle over de auto, vliegt over de kop en komt in een sloot terecht.  Voor zover bekend komen de verdachte en de agenten er zonder ernstige verwondingen vanaf.

Lees ook

De man heeft toegegeven dat hij tijdens het rijden lachgas gebruikte en op de vlucht sloeg omdat zijn rijbewijs was ingenomen. Hij ontkent dat hij de politiebus heeft geramd. In plaats daarvan zou de politiebus zijn auto hebben geramd, vertelde hij de rechter eerder. 

De rechter vindt dat niet geloofwaardig, en vindt het uitsluitend aan de politie te danken dat er geen gewonden of doden zijn gevallen tijdens de achtervolging. De rechter is iets milder dan het OM, dat de verdachte graag vijf maanden onvoorwaardelijk achter de tralies zou zien. 

Gebruiken verboden, behandeling verplicht

Behalve vier maanden onvoorwaardelijke celstraf krijgt de man ook een voorwaardelijke celstraf van dezelfde duur. Verder mag hij een jaar geen auto rijden, geen lachgas meer gebruiken en moet hij zich laten behandelen voor zijn lachgasgebruik. 

Als de Zaandammer in zijn gebruik terugvalt, moet hij zich verplicht laten opnemen in een kliniek. Verder moet hij de agenten die in de politiebus zaten 1.000 euro immateriële schadevergoeding betalen, en 7.000 euro voor de schade aan bus. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]