Start van hoofdcontent

VATROP

nl

Trekvogels lijden honger door droogte, geen druppel water meer in veel natuurgebieden

9 augustus 2022, 17.02 uur · Aangepast 10 augustus 2022, 10.16 uur · Door Kelly Blok

De kleiput van natuurgebied Vatrop is normaal gesproken een plek waar vogels maar al te graag landen om op zoek te gaan naar voedsel of om even uit te rusten in het water. Maar door de aanhoudende droogte is er in veel natuurgebieden geen druppel water meer over. Volgens Marc Plomp, van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp op Texel, zorgt de droogte voor een gebrek aan voedsel voor trekvogels.  

Foto: Natuurgebied bij Vatrop is kurkdroog - NH Nieuws / Laura Gremmee

De broedtijd is inmiddels gelukkig voorbij, maar toch ervaren vogels zoals wulpen, scholeksters, tureluurs en roze grutto's veel problemen door de aanhoudende droogte. "Al die jonge vogels die uitgevlogen zijn, moeten nu voedsel gaan zoeken", legt Marc Plomp uit, "maar ze kunnen met hun snavels niet meer in de keiharde grond."

"Dat is een gemis voor doortrekkende vogels", vertelt Plomp. Want die vogels zoeken na een lange reis een plek waar ze gemakkelijk insecten kunnen vinden. Bijvoorbeeld in de kleibodem bij het natuurgebied bij Vatrop, maar daar leven nu geen beestjes meer. 

Foto: De grond is keihard en gescheurd door de droogte - NH Nieuws/Laura Gremmee

"Het is wel even schakelen voor die beesten"

Marc plomp, Vogelinformatiecentrum

Daarnaast missen de vogels ook hun veilige rustplek, die ze normaal vinden bij een natuurgebied of meertje. "Daar kunnen roofdieren niet bijkomen", vertelt Plomp. Maar die zijn er door de droogte dus steeds minder, dus moeten trekvogels tegenwoordig goed zoeken naar een geschikte plek om uit te rusten. "Die plekken vinden ze ook wel, maar het is wel even schakelen voor die beesten", aldus Plomp.

Mogelijk meer dode vogels

Of de droogte ook leidt tot meer dode vogels, kan Plomp niet met zekerheid zeggen. Door de vogelgriep overlijden er op dit moment ook al veel vogels. Wel heeft hij het vermoeden dat er extra vogels komen te overlijden door voedselgebrek. "Vogels moeten nu op een kleiner gebied dan normaal op zoek gaan naar voedsel, dat zorgt voor extra slachtoffers."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]