Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Boswachter ziet grote gevolgen voor natuur door droogte: "Het wordt steeds extremer"

3 juni 2020, 06.10 uur · Door Redactie

DEN HELDER - Het is al wekenlang droog. Regen valt er nauwelijks en het watertekort voor planten en dieren lijkt steeds structureler te worden. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt boswachter Roelf Hovinga uit Den Helder. 

Het is nu voor het derde jaar op rij erg droog, waardoor de gevolgen voor de natuur ingrijpender zijn. "In 1976 was het een record hoe droog het jaar toen was", vertelt de boswachter. "Alle verwachtingen laten zien dat we daar dit jaar voorbij gaan. En die records komen steeds sneller achter elkaar."

Extremen worden heftiger

Daardoor verdwijnen planten en dieren uit de Noord-Hollandse natuur. Een slechte ontwikkeling, die Roelf al een tijd met lede ogen aanziet. "Eigenlijk zie je dat alle extremen heftiger worden", legt hij uit. "De pieken worden hoger, de dalen dieper. Door die steeds extremere droogte zie je steeds vaker dat allerlei soorten die het normaal gesproken konden bolwerken daar nu schade van ondervinden en het niet meer uithouden."

Tekst loopt door onder video

Boswachter ziet grote gevolgen voor natuur door droogte - NH Nieuws

De oplossing voor het probleem is complex, maar kan volgens Roelf gevonden worden in het opslaan van regenwater. "Er wordt altijd veel werk gemaakt van het voorkomen dat we natte voeten krijgen", beschrijft hij.

"Waterbergingen aanleggen waar we met heel veel regen tijdelijk water in opslaan, om vervolgens weg te pompen. Zo gaan we misschien ook wel nadenken over oplossingen om water vast te houden ten tijden van droogte."