Noord-Holland

NL
V

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: "Broedseizoen door droogte bijna verloren"

25 mei 2020, 17.00 uur · Aangepast 25 mei 2020, 17.58 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook waterschappen, proberen te redden wat er te redden valt. Daar waar het kan, wordt het waterpeil zo hoog mogelijk gezet in de sloot en op veel plaatsen zetten boeren de pomp aan om water op het land te laten stromen.

Weidevogelbeschermer Mark Kuiper bij de pomp van veehouder Richard Korrel

"Het is dramatisch", stelt Mark Kuiper. In de Ronde Hoep houdt hij de weidevogels in de gaten voor de Agrarische Natuurvereniging. "Door de droogte kunnen grutto's en tureluurs niet met hun snavel de grond in. Ze vinden dus geen voedsel en stellen het leggen van eieren zo lang mogelijk uit.

Op andere plaatsen zijn de vogels wel tot broeden gekomen, maar vinden de jongen geen insecten in het hoge gras. Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland: "Het lijkt er op dat van de eerste leg dit jaar veel jongen sneuvelen. De pullen vinden door de droogte niet genoeg insecten in het hoge gras." Jonge weidevogels moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Ze vangen duizenden muggen en vliegen per dag in het gras. "Door de droogte zijn er gewoon veel minder insecten"

Water

Door water het land op te spuiten, komen er wat meer insecten beschikbaar voor de jongen. "Het is ook goed voor de groei van het gras waar de pullen zich in verschuilen voor kraaien en meeuwen."

IMG_0129 - NH Nieuws

Bij Ouderkerk aan de Amstel staat de tractor van Richard Korrel te loeien. Een flinke straal water spuit het land op. "Ik ben dol op weidevogels. Ze geven me plezier als ik over mijn land rijd. Het is toch prachtig om te zien hoe grutto's en tureluurs pieren uit de grond trekken?"

Landschap Noord-Holland heeft een filmpje gemaakt waarin te zien is hoe het water over een maïsakker stroomt. Jonge kievitten scharrelen er hun kostje bij elkaar.

Weidevogelbescheremers Michel Mannes en Wim Tijsen vertellen hoe de droogte de weidevogelstand beïnvloedt en hoe belangrijk het is dat boeren waar het kan water op hun land laten stromen.