Ga naar Content

Bewoners Bergerhof positief over komst vluchtelingen in kantoorgebouw; hebben wel vragen

Bewoners van de Bergerhof vinden het volgens een brief van de wijkvereniging 'prima' dat een leegstaand kantoorgebouw wordt gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment wordt een kantoor achter het Alkmaarse NS-station klaargemaakt voor 150 tot 300 Oekraïners. In de brief staat ook dat het hen niet uitmaakt of het gaat om Oekraïners of andere vluchtelingen. Maar de bewoners hebben wel vragen. 

Foto: Streekstad Centraal
Het kantoorgebouw wordt klaargemaakt voor de opvang van 150 Oekraïense vluchtelingen. Volgens de gemeente heeft het 'capaciteit tot 300 mensen'. "Mocht het nodig zijn dan kan dit (gefaseerd) uitgebreid worden."

De wijkvereniging wil graag weten wie de verantwoordelijkheid draagt voor het beheer van het pand, meldt mediapartner Alkmaar Centraal. Ook willen ze weten hoe ervoor wordt gezorgd dat er voldoende vrijwilligers zijn voor de vluchtelingen en hoe de bewoners van de Bergerhof er 'zo goed mogelijk bij worden betrokken'.

Lees ook

Ook wil de wijkvereniging graag van het college horen hoe het gebruik van de voorzieningen door de vluchtelingen in de wijk georganiseerd wordt: "Het gaat dan onder andere om scholen, zorg, winkels, buurthuizen, JOL Bergerhof en park De Oude Kwekerij", zo is te lezen.

Toekomst van de wijk

Verder vragen de bewoners naar de gevolgen voor de toekomst van de buurt. Het nu leegstaande kantoorcomplex aan de Wognumsebuurt 10 zou, inclusief parkeerdek, worden gesloopt om ruimte te maken voor een 'woonvoorziening met groen'.

Vanwege de huidige ontwikkelingen rond stikstof, het tekort aan werknemers en de stijgende prijzen vraagt de vereniging zich af of die plannen nog wel haalbaar zijn. En of het mogelijk beter is om het pand in te zetten voor reguliere bewoning door bijvoorbeeld starters, alleenstaanden of gepensioneerden.

Andere wijkverenigingen hebben nog niet op de plannen gereageerd. In de brief, die ook aan hen is gericht, wordt gevraagd ook het eigen standpunt kenbaar te maken aan het college en de wijkvereniging Bergerhof.

Informatiebijeenkomst:

Aan NH Nieuws laat gemeente Alkmaar weten dat er 'na de vakantie een datum volgt voor een bijeenkomst in buurtschappen Blauwstraat en Bergerhof'. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]