Ga naar Content

Er komt een hittegolf aan, maar in de Schoorlse Duinen vroor het dit weekend

Voor komende week is een hittegolf aangekondigd, maar vannacht gebeurde het tegenovergestelde: in de Schoorlse duinen werd een extreem lage temperatuur gemeten van -0,46 graden Celsius. Een record, want er is nog nooit eerder zo'n lage temperatuur gemeten in de hoogzomerse periode.

Pieter Bliek is vrieskoujager - altijd op jacht naar de laagste temperaturen. "Als kind hield ik al niet van warmte, en werd ik altijd blij als het weer kouder werd", vertelt hij bij het meetstation in de Schoorlse Duinen. 

Een groot contrast, want het strand waar vanmorgen vroeg nog een vriestemperatuur werd gemeten, ligt nu vol met strandgangers die alvast een aanloopje nemen naar de hittegolf die voorspeld is voor aankomende week. 

Uniek voor hoogzomerse periode

Volgens Bliek is het in de hoogzomerse periode, van 20 juli tot 21 augustus, nog nooit eerder voorgekomen dat er vrieskou gemeten werd. En hoe dat dan nu, in een relatief warme week, kan? Door de droogte is er weinig verdamping van condens, waardoor de lucht nog verder afkoelt. 

Bliek gaat het record vandaag in ieder geval nog vieren. "Zeker. Ik ga er zo lekker een kopje koffie op drinken." 

Verslaggever Tom Jurriaans was erbij toen een Schoorlse duinpan werd uitgeroepen tot koudste duinpan van Nederland. Kijk de video hieronder:

Koudste plekje van Nederland ligt in de Schoorlse duinen - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]