Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Het nieuws van 5 augustus: Sluizenroute voorlopig nog niet open voor auto's • Meeuwen morgen vrij in 'mekka' IJmuiden

5 augustus 2022, 09.19 uur · Aangepast 5 augustus 2022, 18.05 uur · Door Redactie IJmond

Dit is het IJmond nieuwsblog van vrijdag 5 augustus. Het blog van gisteren vind je hier. Tips? Mail ze naar [email protected]

5 augustus 2022, 18.05 uur

Sluiting blog

Dit was het IJmond nieuwsblog van vrijdag 5 augustus. Maandag weer een blog, prettig weekend!

5 augustus 2022, 16.20 uur

Veel publiek naar jaar- en vrijmarkt in Santpoort

De Jaarmarkt Santpoort is qua bezoekersaantallen één van de grootste evenementen uit het Dorpsfeest Santpoort. Samen met de kindermarkt trekken de ruim 150 kramen elk jaar duizenden bezoekers. Naast de jaarmarkt en de vrijmarkt, konden bezoekers vrijdagmiddag ook genieten van de pony- en paardenkeuring en de Stepcontest. Vanavond gaat het dak van de tent er vanaf op de Weyman weide. Daar wordt een feestje gebouwd tijdens de seniorenavond.

Organisator Charlotte licht toe dat er bij de samenstelling van de jaarmarkt vooral gekeken werd naar unieke, creatieve artikelen, het liefst van lokale ondernemers. Charlotte: “Wij wilden na 2 jaar weer met een gevarieerd aanbod komen, zodat wij de best bezochte braderie van de regio blijven.”

Pony- en paardenkeuring

Vanaf 9 uur tot 14 uur werd ook de grootste amateur paardenkeuring van Nederland gehouden! Van kleine pony’s tot grote paarden, bijzondere rassen en veteranen, ze kwamen allemaal voorbij op de Weyman weide. De paarden werden allemaal op hun mooist gepresenteerd.

RTV Seaport

5 augustus 2022, 15.32 uur

Voormalig FNV-man Roel Berghuis: 'Tata Steel moet duidelijk maken hoeveel zij investeert in de eigen vergroening'

5 augustus 2022, 12.08 uur

Sluizenroute voorlopig nog niet open voor auto's

De sluizenroute over het sluizencomplex in IJmuiden gaat 'voorlopig nog niet open'. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat (RWS) naar aanleiding van vragen van NH over de zoutdam die Rijkswaterstaat in Zeesluis IJmuiden. laat bouwen om verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan.

Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen gaan volgens de woordvoerder 'binnenkort in gesprek over de sluizenroute'. De route is, tot ergernis van Velsenaren, al jaren dicht voor auto's, terwijl de route vanaf april 2018 voor een jaar dicht zou gaan. Fietsers kunnen sinds maart vorig jaar wel genieten van de slingerroute over de sluizen. 

Dit jaar zou de sluizenroute bij wijze van proef tijdelijk opengaan voor gemotoriseerd verkeer, maar dat feest ging toch niet door. Naast inwoners, toonde toen ook de gemeente zich daar toen teleurgesteld over.

Op dit moment worden namelijk de 'oude' Noordersluis en de nieuwe Zeesluis IJmuiden tegelijk gebruikt. Per schip wordt nu bepaald welke sluis het meest geschikt is.

Ook als schepen straks alleen nog door de nieuwe Zeesluis gaan, kan het volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat zijn dat de route nog even gesloten blijft, dan wegens onderhoud en werkzaamheden aan de bruggen en sluizen. Naast dit alles is RWS dit moment onder andere bezig met voorbereidende werkzaamheden voor de zoutdam in het Binnenspuikanaal (zie deze video op Facebook). Die dam moet eind 2024 klaar zijn.

Of de aanleg invloed heeft op de opening van de sluizenroute, is nog onduidelijk. Over de plannen tegen de verzilting van het Noordzeekanaal maakte NH Nieuws in januari onderstaand item.

NB: In een eerdere versie van dit bericht stond dat de sluizenroute nu door werkzaamheden gesloten is voor auto's. Dat is niet correct, nu komt het doordat de twee sluizen tegelijkertijd in gebruik zijn.

Redactie

Zorgen om zout in Noordzeekanaal - NH Nieuws

5 augustus 2022, 09.18 uur

Opgelapte meeuwen zaterdag weer vrij op strand IJmuiden

Een meeuw kan zich geen betere plek wensen om weer voor het eerst de vleugels uit te slaan: op het strand van IJmuiden worden morgen, zoals ieder jaar, opgelapte meeuwen weer vrijgelaten door Vogelhospitaal Haarlem.

In de provinciehoofdstad zijn de vogels verzorgd omdat zij iets mankeerden, bijvoorbeeld doordat ze bij mensen in de tuin naar beneden zijn gevallen.

Als ze genoeg zjin aangesterkt, mogen ze in meeuwenmekka IJmuiden de wijde wereld weer in. "We kiezen deze plek eigenlijk uit omdat er altijd wel volwassen meeuwen in de buurt zijn", zei Wiebe Boomsma van het Vogelhospitaal Haarlem vorig jaar tegen NH Nieuws.

Rond één uur 's middags zal de dierenambulance morgen met de gevederde beestjes het strand op rijden bij de opgang aan het einde van de Kennemerboulevard.

Redactie

Zie hier de video van vorig jaar van deze jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Jonge meeuwen vliegen de vrijheid tegemoet na opvoeding in Vogelhospitaal - NH Nieuws

5 augustus 2022, 09.18 uur

Santpoort zet traditie voort met draverij van records: de oudste en de drukste

De Hoofdstraat van Santpoort-Noord was gisteren weer dé ontmoetingsplaats voor Santpoorters. Je kon over de hoofden lopen langs het parcours waar na een onderbreking van twee jaar weer een kortebaandraverij werd gehouden. Southwind Raptor met pikeur Marco Spin won de wedstrijd.

De draverij van Santpoort is er één van records. De wedstrijd is de oudste (de eerste was in 1752), trekt het meeste publiek en nergens wordt een hogere totalisator-omzet behaald. Maar Santpoort is ook een draverij van primeurs. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen er acht Belgische paarden en pikeurs aan de start. Zodoende kon van een interland worden gesproken, een derby der Lage Landen. Die werd gewonnen door het 'thuisland.'

Fred Segaar

5 augustus 2022, 09.18 uur

Nederland wint eerste kortebaaninterland

De mensen stonden donderdagmiddag als vanouds rijen dik langs de hekken in Santpoort-Noord. Liefhebbers hebben drie jaar uitgekeken naar de terugkeer in de Hoofdstraat. Er stonden dit jaar 16 paarden op de oudste kortebaan van Nederland.

RTV Seaport