Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Santpoort zet traditie voort met draverij van records: de oudste en de drukste

4 augustus 2022, 21.57 uur · Door Fred Segaar

De Hoofdstraat van Santpoort-Noord was vandaag weer dé ontmoetingsplaats voor Santpoorters. Je kon over de hoofden lopen langs het parcours waar na een onderbreking van twee jaar weer een kortebaandraverij werd gehouden. Southwind Raptor met pikeur Marco Spin won de wedstrijd.

De draverij van Santpoort is er één van records. De wedstrijd is de oudste (de eerste was in 1752), trekt het meeste publiek en nergens wordt een hogere totalisator-omzet behaald. Maar Santpoort is ook een draverij van primeurs. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen er acht Belgische paarden en pikeurs aan de start. Zodoende kon van een interland worden gesproken, een derby der Lage Landen. Die werd gewonnen door het 'thuisland.'

Dat was niet zo'n heel grote kunst. De kortebaandraverij in België staat nog in de kinderschoenen. De zuiderburen moeten het doen met één wedstrijd op het strand van De Haan terwijl in Nederland een hele reeks koersen op het programma staat.  

Tekst gaat verder onder de video

Draverij Santpoort - NH Nieuws

Onwennigheid speelde vooral de Vlaamse Shana Baten parten. Ze deed pas voor de eerste keer mee aan een kortebaanwedstrijd. Vooral de start leverde haar problemen op. Shana: "In België kennen wij dat niet. Ik heb goed gekeken naar filmpjes op Youtube, maar toch werd ik verrast. Het gaat echt heel snel."

Toch had ze genoten in Santpoort. "Heerlijk om dit eens mee te maken. Zoveel mensen was voor mijn paardje wel een beetje stresserend. Maar toch ben ik trots op haar. Ik hoop hier zeker terug te komen." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]