- Afluiting nieuwsblog
- Werkzaamheden vannacht op de A22
- Inbrekers grondig te werk gegaan in Uitgeest, straatverlichting 'onklaar gemaakt'
- Eerste kortebaaninterland Nederland-België in Santpoort
- Na Remkes klopt Duinbehoud bij de provincie aan: 'Snellere stikstofreductie Tata'
- Overstap van de baan naar de weg valt wielrenner Büchli zwaar
- Santpoort gisteren 'de boer op' tijdens Agrarische dag
Dit is het IJmond nieuwsblog van donderdag 4 augustus. Het blog van gisteren vind je hier. Tips? Mail ze naar [email protected]
Afluiting nieuwsblog
Dit was het nieuws van donderdag 4 augustus. Een fijne avond en tot morgen.
Werkzaamheden vannacht op de A22
Tussen Beverwijk en Velsen zijn er tussen vanavond 21.00 uur en morgenochtend 5.00 uur werkzaamheden op de A22, meldt Rijkswaterstaat. Eén rijstrook is in die richting afgesloten en verkeer mag maximaal 70 kilometer per uur rijden. De afrit naar IJmuiden is in die uren dicht. De verlichting wordt er vervangen.
Het kost automobilisten minder dan 10 minuten extra reistijd, verwacht Rijkswaterstaat.
Inbrekers grondig te werk gegaan in Uitgeest, straatverlichting 'onklaar gemaakt'
Eerste kortebaaninterland Nederland-België in Santpoort
De oudste kortebaandraverij van Nederland heeft vandaag de primeur: de eerste interland van Nederland tegen België wordt er gereden.
Met Kelsa Europoort, gereden door Manon Pools, staat de Nederlands kampioen aan de start. De grootste troef van de Belgen zou Cesar Charisma zijn. Hij startte in 2020 en 2021 bij de alternatieve kortebanen op de Renbaan Duindigt in Wassenaar.
In Nederland en zeker in de IJmond is de sport al sinds jaar en dag populair. In België begint men de smaak de laatste jaren ook te pakken te krijgen: op het strand van De Haan zijn jaarlijks twee koersen en op volgende week vrijdag is voor de eerste keer een kortebaan in het Belgische Ruiselede.
Na Remkes klopt Duinbehoud bij de provincie aan: 'Snellere stikstofreductie Tata'
Na een brief van Stichting Duinbehoud aan stikstofbemiddelaar Johan Remkes, ligt er nu ook envelopppe van de stichting bij de provincie op de mat. Duinbehoud wil dat Tata Steel IJmuiden veel sneller, veel minder stikstof uitstoot. Het is een reactie op het plan van de provincie de uitstootrechten uit de natuurvergunning van Tata Steel meer geleidelijk af te bouwen.
Duinbehoud zet zich in voor de bescherming van de kust. In de duinen, voornamelijk in IJmuiden, is het volgens de stichting 'dweilen met de kraan open' door de overvloed aan neergedaald stikstof: "Het duingebied groeit versneld dicht en waardevolle kruidenvegetaties verdwijnen."
Daardoor zijn schoonmaak- en afplagacties volgens Duinbehoud noodzakelijk, waar de natuur dan weer 'jaren van moet herstellen'. Frustrerend, vindt de stichting.
En dus meent zij dat Tata Steel, veruit de grootste industriële stikstofuitstoter van Nederland, veel sneller veel meer moet doen om die uitstoot terug te brengen dan dat de provincie als toezichthouder nu van het bedrijf verlangt.
Expres niet te veel bijgesteld
Milieugedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie zei drie weken geleden dat de stikstofnormen van Tata Steel expres niet té ver naar beneden worden bijgesteld, zodat de bouwplannen van de twee nieuwe, groenere fabrieken niet om die reden in de war geschopt kunnen worden. De eerste fabriek moet aan het einde van dit decennium klaar zijn, de tweede een paar jaar later.
Maar zo schiet het niet op, vindt Duinbehoud. Tata Steel heeft een aantal plannen, zoals bijvoorbeeld de bouw van een grote DeNox-installatie bij de Pelletfabriek. Als die in 2025 in een gebruik genomen wordt, kan de vergunning evenredig met de verminderde stikstofuitstoot worden teruggebracht, vindt Duinbehoud. Maar zover gaan de provincie-eisen niet.
De zogenaamde zienswijze van Duinbehoud komt niet uit de lucht vallen: gisteren verzocht Duinbehoud stikstofbemiddelaar Johan Remkes ook al om de druk op Tata op te voeren sneller minder stikstofoxiden uit de stoten.
Tata Steel heeft een zogenaamde Roadmap opgesteld om in 2025 de geluids-, geur en stofoverlast op de omgeving teruggebracht te hebben. Ook zetten zij in op volledig CO2-neutrale staalproductie in 2050.
Overstap van de baan naar de weg valt wielrenner Büchli zwaar
Als Matthijs Büchli de laatste jaren terugkeerde in Santpoort, de plaats waar hij opgroeide, was dat meestal om gehuldigd te worden. Als baanwielrenner won hij alles wat er te winnen viel, tot olympisch goud aan toe. Gisteravond was hij in Santpoort om het startschot te geven voor de plaatselijke wielerronde, onderdeel van het dorpsfeest.
Fred Segaar
Santpoort gisteren 'de boer op' tijdens Agrarische dag
De woensdag van het Dorpsfeest Santpoort had als actuele thema: de boer op. Na drie jaar afwezigheid, waren alle bekende verenigingen weer van de partij. Bezoekers konden een kijkje nemen bij de demonstraties van verschillende veehouders, de kalverenkeuring, lokale mechanisatiebedrijven, de Kleindierenfokvereniging, Geitenfokvereniging en een Ponyclub.
RTV Seaport