Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Eemnesser 'boerenvlaggen' hangen er nog ondanks oproep ze weg te halen, weer gesprek met boeren

26 juli 2022, 12.02 uur · Door Ingmar Meijer

De Eemnesser boeren hebben nog geen gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om de tientallen omgekeerde vlaggen van lantaarnpalen te halen. De vlaggen hangen er als protest, maar de gemeente vindt het na een paar weken wel welletjes. De boeren kunnen opnieuw een gesprek verwachten. 

NH Nieuws

De omgekeerde Nederlandse vlaggen hangen er zo'n twee weken. Protesterende boeren hebben de vlaggen op een aantal locaties in Eemnes opgehangen. Hiermee uiten zij onder andere hun onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. 

Er is overleg geweest tussen de gemeente en de lokale boeren over deze actie. Maar na een kleine twee weken vond Eemnes het mooi geweest. Aan het gedogen zou een einde moeten komen.

Het ophangen van vlaggen en andere uitingen van protest aan objecten van de gemeente is bijvoorbeeld helemaal niet toegestaan. 

Verkeersonveilige situaties

Daarnaast zegt de politie dat het zorgt voor verkeersonveilige situaties: de ogen van de weggebruikers gaan naar de omgekeerde driekleur in plaats van op de weg. Daar komt bij dat de gemeente klachten ontvangt over het verkeerde gebruik van de Nederlandse vlag. Diverse mensen vinden het ondersteboven hangen 'ongepast'. Het zou om zo’n twaalf klachten gaan, waarvan een deel een steunbetuiging is voor de Eemnesser boeren. 

Daarom vroeg Eemnes afgelopen week aan de 'vlageigenaren' of zij deze dit weekend wilden weghalen. Dat is niet gebeurd. Nog altijd hangen de vlaggen aan viaducten en in lantaarnpalen, terwijl de gestelde deadline is verstreken. 

Uit navraag bij de gemeente blijkt dat Eemnes nu nagaat welke acties er nodig zijn. In ieder geval bestaat de dringende behoefte om met de boeren te praten om te kijken of er over het weghalen van de vlaggen afspraken zijn te maken. Daaruit valt op te maken dat de gemeente geen bloedspoed gaat maken. Wel wordt opgemerkt dat de vlaggen 'op enig moment weg moeten'.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]