Ga naar Content

'Dierenmishandeling' van dolfijnenklimster zet kwaad bloed, politie start onderzoek

Een van de badgasten die gisteren tussen spitssnuitdolfijnen voor de kust in Zandvoort lag, heeft een poging gewaagd om op de rug van een van de dieren te klimmen. De politie deed een oproep om in contact te komen met de vrouw en getuigen van het voorval. Daar is gehoor aan gegeven, rond 16.30 uur heeft de vrouw zich gemeld. 

Foto:

Op nieuwe beelden is te zien dat een vrouw, die ook in het water lag, op de tandwalvis probeert te klimmen. De beelden die rondgaan op internet zijn ook de politie niet ontgaan. Daarom riepen ze de vrouw die op de walvis klom op om zich te melden. Ook vragen ze getuigen van het voorval om contact op te nemen. Op die manier willen ze onderzoeken of er sprake is van een strafbaar feit. 

Boze reacties

Het voorval roept niet alleen verontwaardiging op bij de strandgangers die de spitssnuitdolfijn weer terug de zee in duwen. Op internet regent het hatelijke reacties en ook bij SOS Dolfijn komen tientallen boze mailtjes binnen. "Ik heb in de zestien jaar dat ik dit werk doe, nog nooit zoiets gezien", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

"Ik weet dat walvissen en dolfijnen bijzondere reacties bij mensen kunnen oproepen", vertelt Van den Berg. "Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt." Ze legt uit dat je de staat van de spitssnuitdolfijn kunt vergelijken met een aangereden hond. "Dat je die op straat ziet liggen en denkt: daar klim ik even op. Misschien heeft die vrouw niet doorgehad dat de walvis net gered was, maar dit is gewoon dierenmishandeling."

Gevoelig voor stress

Van den Berg vertelt dat de actie van de vrouw 'super schadelijk' is voor de kleine walvis. De spitssnuitdolfijn is namelijk enorm gevoelig voor stress. "Deze walvis was aan het stranden, is vervolgens door ongeveer tien omstanders gekeerd en in dat stressmoment klimt iemand er bovenop." Die stress kan het dier zelfs fataal worden.

Ook met de klimmende vrouw had het minder goed kunnen aflopen. "Een klap van de staart van dit dier kan zo een paar ribben of een arm breken", gaat Van den Berg verder. "Als 'ie in paniek raakt, kan het dier om zich heen gaan slaan en zo proberen weg te komen."

Geen walvissen op het strand gespot

Hoe het op dit moment met de tandwalvis gaat, is niet bekend. "Lokale vrijwilligers zijn vanochtend al even op het strand gaan kijken", laat Van den Berg weten. "We hebben nog niks gezien, dus laten we hopen dat dat goed nieuws is. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]