Ga naar Content

Eerste patiënt in bassin SOS Dolfijn: "Europa heeft weer een opvangcentrum"

Met bruinvis Neo heeft stichting SOS Dolfijn een start gemaakt met de opvang op de nieuwe locatie op Landgoed Hoenderdaell bij Anna Paulowna. Vorig jaar werd daar begonnen met de bouw van een gloednieuw onderkomen en nu is de stichting er echt klaar voor. De bruinvis die de primeur beleefde, strandde gisteren op de kust van Vlieland. Ze werd met spoed overgebracht naar het bassin waar ze de komende tijd kan opknappen en aansterken. 

Eerste patiënt in bassin SOS Dolfijn: "Europa heeft weer een opvangcentrum" - NH Nieuws

Begin februari, na storm Corrie,  kwam er ook al een bruinvis naar het opvangcentrum. Maar toen was het bassin nog niet klaar. Een noodbad bleek niet afdoende om het zwaar verzwakte dier te kunnen helpen. De bruinvis kwam net te vroeg, alle faciliteiten voor langdurige zorg waren nog niet gereed. Maar nu is het centrum er klaar voor. In het bassin, het ziekenhuisbed van de opvang, zwemt bruinvis Neo nu haar rondjes.

"Zoals je ziet kan Neo niet zelfstandig zwemmen. Daarom ondersteunen we haar 24 uur per dag in het water", legt directeur Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn uit. "Dat betekent dat we de hele dag bij haar zijn en letterlijk onze handen om haar heen hebben om haar te begeleiden door het water. Af en toe probeert ze mee te zwemmen, maar na één of twee rondjes kakt ze eigenlijk in, dan geeft ze het op en kan ze niet meer."

Pittig

Linda, één van de negentig vrijwilligers die paraat staan om de dieren te helpen, loopt langzaam door het bassin. Af en toe maakt ze de bruinvis bovenop een beetje nat, heel voorzichtig, zonder dat er water in het blaasgat terecht komt. "Het is heel intensief", zegt ze, "maar ook zo ontzettend lief."

Neo is erg verzwakt maar heeft wel een pittig karakter, merken de verzorgers ondertussen. "Wanneer een walvisachtige op het strand ligt dan is er echt wel wat aan de hand", zegt Annemarie van den Berg. "Wat we bij Neo zien is dat ze op haar staart een flinke wond heeft, die mogelijk al wat ouder. En we zien een erg ontstekingsbeeld en ze was erg uitgedroogd."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Nieuws/ Matthijs Gemmink

De bruinvis kreeg bij binnenkomst gisteren meteen een toepasselijke naam. "De dieren krijgen een nummer maar omdat ze nog weken of maanden lang zorg nodig hebben, geven we ze ook een naam", legt Van den Berg uit. "Neo betekent nieuw. We hebben een nieuw pand, een nieuw bassin en we hopen dat dit voor haar een nieuwe start wordt."

Maar voor dat zover is, zal er eerst nog heel veel tijd, liefde en zorg gegeven moeten worden. Daar hangt wel een prijskaartje aan en daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. "De zorg kost duizenden euro's. Denk aan personeel, aan medische kosten. Maar we vinden wel dat we het moeten doen. Als je kijkt naar alle activiteiten van de mens op de Noordzee, bijvoorbeeld windmolenparken en scheepvaart, die verstorend werken voor de dieren, dan moeten we ook onze verantwoordelijkheid nemen", zegt directeur Van den Berg. "Een dier in nood moet je helpen en dit dier verkeerde absoluut in nood."

Hoop

Terwijl Linda haar laatste rondjes door het bassin loopt, staat de volgende vrijwilliger alweer klaar om het over te nemen. Bij de wissel krijgt Neo ook nog wat water toegediend tegen de uitdroging. "We zijn vooral begonnen met vocht geven. Sinds vanmorgen zijn we haar voorzichtig ook wat visjes gaan toedienen en ook dat lijkt goed te gaan. Dus we hebben goede hoop", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]