Ga naar Content

Zaanse skaters bouwen eigen paradijsje op het Hembrugterrein

Een groepje Zaanse skaters bouwt aan een skatepark, heeft een eigen skatemerk en organiseert een festival op het Hembrugterrein. "We zijn lekker bezig maar we hebben nog veel meer  plannen", zegt Matthew Brandsma, één van de ondernemers van Crazy Life Crazy People (CLCP).

Matthew Brandsma die samen met zijn vrienden een skatepark runt. - NH Nieuws

Op het Hembrugterrein hebben ze de kans gekregen om naar eigen inzichten een skatepark in te richten op een betonnen plaat. "Want er was eigenlijk niets in Zaanstad dat geschikt was." Een halfpipe hebben ze onlangs gebouwd en overal staan al betonnen obstakels als een curb, banken en flatrails.

Het ligt in het groen en tussen de gebouwen van de voormalige munitiefabrieken. Overlast voor bewoners zoals bij het skatepark onder de A8 is hier onmogelijk. "Dat willen we ook niet", zegt Matthew, "dat geeft alleen maar een verkeerd beeld van skaters die rotzooi en lawaai maken. Wij houden het hier netjes: er zijn prullenbakken, een barbecue en er kan veilig een vuurtje gestookt worden."

Olympische sport

Nette jongens zijn het, die skaten zien als een sport. "Het is ook een olympische sport", vertelt Matthew die heel blij is dat de familie Wijngaarden van de Zaanse mayonaise veel vertrouwen in hun heeft. "Ze vinden het leuk wat wij doen en hebben een skateboard met hun eigen logo." Dat geldt ook voor de Amsterdamse augurkenfrabrikant Kezbeke dat nu ook een eigen skateboard heeft.

Mooie streekgebonden familieondernemingen die de skatende jongens op weg willen helpen met hun bedrijfje. Maar nu zijn ze eerst druk bezig met de voorbereidingen van een festival komende zaterdag. Homebase Connects wordt alweer voor de tweede keer gehouden, met muziek (hiphop, rap en dance), eten, mode en natuurlijk skaten. En uiteraard is ook dat op het Hembrugterrein, van 14.00 tot 23.00 uur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]