Ga naar Content

Betaald parkeren maakt sporten in Zandvoort flink duurder: '800 euro extra'

Leden van verschillende Zandvoortse sportverenigingen zijn niet blij met het nieuwe parkeerbeleid in de gemeente. Vooral voor mensen die van buiten Zandvoort komen, wordt het beoefenen van hun sport flink duurder. Een van hen is Mirjam Vrees, die samen met haar man al meer dan twintig jaar golft in Zandvoort. "Het kost ons ongeveer achthonderd euro extra in het jaar."

Foto: NH Nieuws / Ingezonden foto van Mirjam Vrees

Sinds de invoering van het nieuwe parkeerbeleid in Zandvoort moeten ook bezoekers van de sportverenigingen betalen om te parkeren. Met een tarief van 1,50 euro per uur, kan een bezoek aan de golfbaan makkelijk 7,50 euro extra kosten.

Vol tarief

Dat ondervindt ook Mirjam Vrees, die als Haarlemse bezoeker van Zandvoort het volle tarief betaalt. "Bij golf ben je altijd ruim van tevoren aanwezig en als je een wedstrijd speelt, blijf je daarna ook nog hangen om te wachten op de prijsuitreiking. Dan ben je minstens vier of vijf uur verder."

Inwoners van Zandvoort kunnen met een speciale vergunning de eerste twee uur gratis bij de golfclub parkeren, maar daarna moeten ook zij betalen. "Ze moeten dan een wekker zetten op hun telefoon en als die tijdens het golfen afgaat de parkeerapp aanzetten. Anders krijg je een boete", aldus Vrees. 

"Dit gaat sommige leden tot duizend euro per jaar extra kosten"

Peter Bruining - Voorzitter golfclub DeZandvoortse

Peter Bruining is de voorzitter van Golfclub DeZandvoortse. Hij zet zich al langere tijd in tegen het betaald parkeren bij de sportclubs, samen met de voorzitters van de jeu de boulesvereniging en de scouting. "We hebben met de gemeente overlegd, maar het parkeerbeleid werd toch doorgevoerd. Dat gaat onze leden die van buiten Zandvoort komen vaak zevenhonderd tot duizend euro per jaar extra kosten."

Zo ook Vrees, die twee tot drie keer per week op de sportclub te vinden is. "Golfen doen we het hele jaar door, er is geen zomer- of winterstop. In totaal gaat dit ons ongeveer achthonderd euro per jaar extra kosten. Er zijn genoeg andere clubs in de buurt die even ver rijden zijn voor ons, waar we wel gratis kunnen parkeren. Maar daar hebben we natuurlijk niet zo'n sociaal leven als we op deze baan hebben, we spelen hier al sinds het is aangelegd."

"Je ziet nu al dat mensen niet nog blijven voor een drankje, ze geven minder uit in het clubhuis"

Mirjam Vrees - golfclublid

Juist het sociale aspect maakt de club volgens Bruining ook zo waardevol. "We zijn een actieve vereniging, juist voor oudere mensen. De gemiddelde leeftijd van onze leden is ongeveer 69 jaar. Het is voor veel leden een belangrijk onderdeel van hun leven", vertelt hij. "Het zou zonde zijn als dat wegvalt." 

Vrees merkt al verschil op de golfclub, terwijl het parkeerbeleid nog een twee weken geleden is ingevoerd. "Je ziet nu al dat mensen niet nog even blijven voor een drankje, dus ze geven minder uit in het clubhuis."

"Afgelopen donderdagavond hadden we een avondwedstrijd. Meestal is het dan wel druk op de baan, mensen hebben les of oefenen nog even op de driving range. Nu stonden er op het parkeerterrein welgeteld tien auto's", zegt ze verbouwereerd. "Er is altijd veel parkeerplek en nu wordt iedereen gedupeerd."

Afspraak met wethouder

"Het blijkt gewoon nu al dat het niet werkt", vindt ook Bruining. "Parkeren via de app is ook drama. Ik werd vanochtend weer door drie oudere leden aangeschoten die niet wisten hoe het werkt." 

"Met een groepje van verschillende verenigingen willen we op korte termijn een afspraak maken met de wethouder", gaat hij verder. "Dan kunnen we onze bevindingen bespreken en hopelijk kan er dan snel een oplossing verzonnen worden. Andere clubs hebben een zomerstop, maar golf gaat het hele jaar door."

Voetbal en scouting

"Eigenlijk kun je bij iedere golfclub zoals die van ons gratis parkeren", legt Bruining uit. "Bij de voetbal zitten ze er ook niet op te wachten, mensen komen daar met zes auto's vol kinderen aan en die moeten ook allemaal betalen. En bij de scouting kun je voor vier euro per dag terecht, maar als je er twee uur wil parkeren kost dat al drie euro extra."

De gemeente Zandvoort liet eerder al aan NH Nieuws weten dat er in oktober een evaluatie van het parkeerbeleid gepland staat. Over het parkeren via de app liet een woordvoerder weten: "Als gemeente zetten wij ons ervoor in om het gemak van app-parkeren te onderschrijven. Hiervoor bieden wij ondersteuning, bijvoorbeeld via instructiefilmpjes en persoonlijke assistentie."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]