Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Zandvoortse Tom en Iris parkeren hun auto in de voortuin: "Je moet wat"

1 juli 2022, 17.20 uur · Aangepast 1 juli 2022, 22.52 uur
Door Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Ze hebben er niet veel vertrouwen in. Iris ziet zichzelf al bij thuiskomst 's avonds veel rondjes rijden om uiteindelijk ver weg te moeten parkeren. Tom denkt dat het 'een puinbak van jewelste' wordt in de Zandvoortse wijken dicht bij het strand. Bij mooi weer voorziet hij dat veel badgasten in de smalle straatjes betaald gaan parkeren, zoals dat vanaf vandaag is toegestaan. Hun oplossing: een kleinere auto aanschaffen en die bij nood maar in de voortuin parkeren.

Het afscheidingsmuurtje moest gesloopt worden en er is weinig groen over in de tuin. Ze hebben een kleinere auto aangeschaft en nog is het passen en meten. Maar Iris Vooren is in de zomer in ieder geval verzekerd van een parkeerplekje pal voor haar woning, als de straat bij mooi weer helemaal vol staat met auto's van strandgangers.

Ze is als oud-Amsterdammer wel gewend om even wat verder te lopen van haar auto naar huis. Maar ze ziet het niet zitten om 's avonds helemaal aan het eind van het dorp te moeten parkeren. En ze verwacht wel dat dat deze zomer anders zou moeten.

Het parkeerbeleid in Zandvoort is vanaf vandaag veranderd om hetzelfde regime voor de hele badplaats te kunnen hebben. Anders treedt het zogenaamde 'waterbedeffect' op en wordt het te druk in wijken aan de randen van het dorp. Maar nu zijn bewoners dicht bij het strand bang voor chaos, omdat ze vermoeden dat de toeristen niet naar het verderop gelegen grote parkeerterrein in Zandvoort-Zuid willen gaan. 

'Maar één euro verschil'

"Het is maar één euro verschil, waarom zou je dan helemaal daarheen rijden als je zo dicht bij het strand bent en je wellicht kinderen bij je hebt", beredeneert Iris. 

Parkeerplek in de voortuin - NH Nieuws / Geja Sikma

"De toeristen zijn prima welkom", vindt Tom Pijpers. "Maar de eigen bewoners worden hiermee weggedrukt." De oplossing van een parkeerplek in de voortuin is niet goedgekeurd door de gemeente. Maar het dient als 'nood-escape', die Tom zelfs graag deelt met zijn buren, als die onverhoopt geen parkeerplek kunnen vinden. In de buurtapp worden de problemen, maar ook de oplossingen gedeeld. 

Maar liever zitten Tom en Iris gewoon op een bankje in de voortuin, zonder blik voor hun neus. Want jammer vinden ze het wel dat het nu bestraat is en het groen minimaal is. "Deze oplossing is niet gewenst. Maar ja, je moet wat", aldus Tom. "De burger wordt door de overheid gedwongen zelf maatregelen te nemen."

Quote

"De burger wordt gedwongen door de overheid zelf maatregelen te nemen"

Tom Pijpers, bewoner zandvoort

Meer Zandvoorters hebben al hun voorzorgsmaatregelen genomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat NH Nieuws is gestart, waarbij voorafgaand aan het veranderende parkeerbeleid en na vandaag, tientallen Zandvoorters bijhouden hoe het parkeren verloopt op warme stranddagen. 

Vaker fietsen

In een eerste vragenlijst, waarop binnen een paar dagen al meer dan tweehonderd Zandvoorters reageerden, gaf een kwart van de deelnemers aan de auto vaker te zullen laten staan. Vaak zijn het mensen die door hun gezondheid afhankelijk zijn van vervoer, die in noodsituaties dicht bij de voordeur parkeren. 

Een paar van de inzenders is van plan om op drukke dagen dan maar op de fiets naar het werk buiten Zandvoort te gaan. Sander uit de Admiralenbuurt, achter de boulevard in Zandvoort-Noord, kocht speciaal hiervoor een scooter als vervoer naar zijn werk in de omgeving van Schiphol. 

Van de 210 deelnemers aan de vragenlijst van NH Nieuws geven 137 mensen aan hun auto niet vaker te zullen laten staan op warme dagen, om zo het parkeerplekje niet kwijt te raken aan toeristen. Werkzaamheden buiten het dorp dwingen hen daartoe. Sommigen weigeren zich aan te passen om dan later bij de gemeente een klacht te kunnen indienen over de parkeerchaos.

Overigens is er ook een viertal inzenders die het nieuwe parkeerbeleid een kans willen geven, voordat het op voorhand wordt afgeschoten. En een enkeling vindt dat er te veel wordt gezeurd, en er dat juist te veel parkeeroverlast was in Zandvoort-Zuid. 

NH-Parkeermeter

De komende weken zal NH Nieuws bij dertig deelnemers in verschillende wijken polsen hoe het parkeren gaat. Afgelopen week is aan hen al gevraagd hoe ver zij van huis een plek voor de auto konden vinden en hoe lang ze daar over deden. Deze steekproef zal nog een paar keer gedaan worden, op verschillende soorten dagen. De uitkomst van deze 'NH-Parkeermeter' zullen we tezijnertijd delen. 

De gemeente Zandvoort heeft toegezegd coulant te zijn bij de handhaving en deze zomer het parkeren in de badplaats nauwlettend in de gaten te houden. "Als het uit de hand loopt en de parkeerdruk te hoog oploopt in woonwijken, dan zullen we ingrijpen", beloofde wethouder Martijn Hendriks de gemeenteraad deze week nog. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]