Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Merlijn Twaalfhoven: 'Maak zelf kunst, laat het niet alleen over aan professionals'

13 juli 2022, 10.00 uur · Door Arend de Geus

Merlijn Twaalfhoven heeft een open blik op de wereld. Dat dat soms wat naïef kan zijn, blijkt wanneer hij zich een plek verovert op het conservatorium. Hij verwacht dat studeren vooral veel samen spelen wordt, maar niets is minder waar: het gaat vooral om presteren en concurreren. Nu hij als geoefend violist voor ons staat, heeft hij zijn instrument bij zich. Maar hij speelt er niet op. Nog niet. Want eerst wil hij ons iets duidelijk maken.

Foto: Melle Bos

De viool legt Merlijn voorlopig op de sokkel die tijdens het spreken naast hem staat. Hij wil dat wij nadenken over wat kunst nog meer kan zijn dan uitsluitend iets beluisteren of bekijken. Hij stelt ons de vraag wat er zou gebeuren als we de kunstenaar in onszelf wakker maken. Veel, is zijn verwachting. Zeker als iedereen dat doet. Hij vertelt waarom. 

Luister de aflevering met Merlijn hieronder.

Foto: Melle Bos

Merlijn is een van onze 'Strijders': inspirerende Noord-Hollanders, die hun ervaringen hebben omgezet naar een positieve bijdrage aan de maatschappij. Met deze serie geven wij hen een platform. Merlijn is de laatste van dit seizoen. Maar Noord-Holland is nooit uitgestreden. Steeds zijn er weer nieuwe provinciegenoten die hun nek uitsteken en een maatschappelijke kwestie aanpakken. Met hen maken we later dit jaar weer een nieuwe reeks.

'Strijders' is ook te beluisteren als podcast. Abonneer je op de serie via je favoriete podcast-aanbieder.

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Abonneer je daarop via je favoriete podcastkanaal. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.