Ga naar Content

Den Helder wordt straks door maar liefst acht partijen bestuurd

Bijna twee weken geleden kwam er al witte rook uit het gemeentehuis van Texel: de formatie was rond. Inmiddels hebben ook Schagen en Hollands Kroon een nieuw college, en als laatste gemeente in de Noordkop is het einde nu in zicht voor Den Helder. Er is een achtpartijenakkoord opgesteld. De wethouders worden na de zomer beëdigd.

Foto: NH Nieuws/ Matthijs Gemmink

De gemeenten pakken het allemaal heel verschillend aan. Terwijl op Texel een coalitie is gevormd met drie partijen, en Schagen met vier partijen in zee is gegaan, is in Hollands Kroon een brede coalitie met vijf partijen en is in Den Helder een achtpartijenakkoord opgesteld.

Over het algemeen wil elke coalitiepartij een eigen wethouder leveren en dat zie je ook terug in deze regio. Texel heeft er, als kleinste gemeente, het minst van de gemeenten in de Kop van Noord-Holland met drie wethouders. Naast Remko van de Belt (PvdA), die al wethouder was, zijn dit Cees Hooijschuur (Texels Belang) en Rikus Kieft (GroenLinks).

Tekst gaat verder onder de foto met de nieuwe wethouders van Schagen.

De nieuwe wethouders van Schagen: Cor Quint, Puck de Nijs, Hans Heddes en Simco Kruijer. - Foto: Pierre Mettes

Schagen heeft vier wethouders: Puck de Nijs-Visser (CDA), Simco Kruijer (JessLokaal) en Cor Quint (SeniorenPartij) vergezellen Hans Heddes (PvdA) die als enige mocht aanblijven. Ook in Hollands Kroon hebben alle coalitiepartijen een wethouder aangedragen: alleen Mary van Gent (Senioren Hollands Kroon) bleef, de anderen zijn Robert Leever (Onafhankelijk Hollands Kroon), Lilian Peters (GroenLinks), Mark Versteeg (PvdA) en Maarten Versluis (D66).

Hoeveel wethouders Den Helder krijgt - de gemeente telt er nu zeven - is nog niet bekend, maar het lijkt erop dat het er acht worden.

Na de zomer

De formateurs denken dat voor de zomer alle gesprekken zijn afgerond, zodat de bespreking van het akkoord en de beëdiging van de nieuwe wethouders na de zomer kan gebeuren.

Opvallend is dat Behoorlijk Bestuur - die in maart nog de meeste stemmen kreeg - in Den Helder geen enkele rol speelt bij de coalitie en de vorming van de nieuwe wethoudersploeg.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]