Ga naar Content

Ouders de dupe door lerarentekort Zaanstad: school stapt over naar vierdaagse lesweek

Het nijpende lerarentekort zorgt voor ingrijpende maatregelen bij de Zaanse school Dynamica XL aan de Tjotterlaan: de invoering van een vierdaagse schoolweek. Deze week krijgen de ouders te horen bij welke groep hun kind komt en op welke dag hun kind vrij is. Bestuurder Ellen Voskuilen baalt enorm, maar vertelt aan NH Nieuws niks anders te kunnen: "De vijver aan leerkrachten is helemaal leeg in deze regio."

Foto: NH Nieuws

De maatregel gaat voor een langere periode gelden, in het ergste geval zelfs voor het hele schooljaar. Op de school wordt er les gegeven aan twee verschillende groepen kinderen: die van 4 tot en met 12 jaar met gedragsproblemen en/of psychiatrische stoornissen (SO) en een bovenbouwgroep waar vooral gericht wordt op onderwijsondersteuning (BSO). De vierdaagse schoolweek gaat gelden voor alle groepen.

Voskuilen: "Deze leerlingen hebben nog meer dan leerlingen in het regulier basisonderwijs behoefte aan voorspelbaarheid en structuur. Op deze manier kunnen we nog leveren."

Dat beaamt ook Eva Lang, moeder van een kind met autisme dat les krijgt aan de Tjotterlaan en medezeggenschapsraad voorzitter (MR). "Kinderen gedijen op rust, reinheid en regelmaat." Het is volgens Lang dan ook niet goed voor de leerlingen om elke keer een andere juf of meester te zien. Dan is een vierdaagse schoolweek duidelijker. Toch schrok Lang wel van het nieuws, ze begrijpt de maatregelen wel: "Er is geen andere oplossing. Er is gewoon niemand."

Geen opvang

Voor ouders van de kinderen die fulltime werken wacht een flinke uitdaging, want er is geen opvang beschikbaar. "De ouders zullen zelf helaas de opvang voor hun rekening moeten nemen", zegt Voskuilen.

"Hiervoor hebben we gewoonweg geen personeel beschikbaar. De leerkrachten en ondersteuners van deze locatie zetten zich optimaal in om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden." Anders dan tijdens de lockdown geldt dit ook voor ouders in cruciale beroepen.

"Er is geen andere oplossing. Er is gewoon niemand."

MOEDER EN VOORZITTER MedezeggenschapsraaD, Eva Lang

Of ouders die dagen onderwijs thuis moeten geven, is nog onduidelijk. "Je kan niet verwachten dat een ouder nieuwe stof gaat aanleren", benadrukt Lang. "De MR wil dat ze genoeg uur les krijgen." 

Het tekort aan leraren is enorm, zo blijkt ook wel uit de bomvolle vacaturepagina van Dynamica XL. Toch probeert iedereen er wat van te maken. "Mensen zijn meer gaan werken en moeten veelal voor meerdere groepen gaan lesgeven komend jaar", zegt bestuurder Ellen Voskuilen. "Het is echt te danken aan de bevlogenheid van de professionals dat dit zo mogelijk is."

Begin deze maand waarschuwde bestuurder Rien Spies van scholengemeenschap Agora dat het lerarentekort nog groter gaat worden de komende tijd. Onder andere aankomende pensioneringen zijn daar de oorzaak van.

Woning voor leraren

Zaanstad lanceerde vorig jaar een proef om leraren een woning aan te bieden als ze in de gemeente les kwamen geven. In juli 2021 trokken de eerste juffen hun 'nieuwe' woning in. Lang denkt dat je moet kijken naar de Pabo, dat daar ook meer nadruk wordt gelegd op SO en SBO. "Iedereen is ontzettend zoekende naar oplossingen, maar we hebben ze niet."

Tekst loopt door onder de reportage, waar Lisa dolblij is met haar nieuwe huis én baan.

De woning van Lisa is oud, maar de juf is blij met deze kans - NH Nieuws

Alle inspanningen ten spijt, Lang denkt dat het probleem op korte termijn groter gaat worden: "Ik verwacht niet dat dit de enige school blijft."

Ondertussen blijft de school werken aan het aantrekken van leraren. Voskuilen: "Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk weer naar vijf dagen fysiek onderwijs te gaan, maar hoe en wanneer dat lukt, is nu nog niet duidelijk."

NH Nieuws is erg benieuwd op wat voor manier ouders omgaan met het lerarentekort. Als u uw ervaring van onderwijs thuis of uw reactie op dit artikel wilt delen kunt u mailen naar [email protected].

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]