Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

Twee jaar na oplevering opent Zwanenburg nieuw dorpshuis: "Werd tijd dat het gebeurde"

25 juni 2022, 20.27 uur · Door Jeroen Langenhof

Stiekem is het al ruim twee jaar open maar vandaag werd het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg dan toch echt officieel geopend. Met onder meer een joekel van een sportzaal, een inpandige bibliotheek, een horecaruimte met een royaal terras en een luxe biljartzaal is het nieuwe pand een flinke upgrade ten opzichte van het vorige verenigingsgebouw.

Dorpshuis Zwanenburg eindelijk officieel geopend - NH Nieuws

Het dorpshuis, dat werd ontworpen door een gerenommeerd architectenbureau, werd grotendeels gefinancierd door Stichting Leefomgeving Schiphol. Door corona kwam het nog niet van een officiële opening, tot vandaag. "Het werd tijd dat het gebeurde", aldus een oudere Zwanenburger die, net als tientallen dorpsgenoten, even een kijkje kwamen nemen. 

Dat er voor een relatief kleine gemeenschap als Zwanenburg zo'n royaal dorpshuis kon worden opgetrokken, komt vooral door de ligging ten opzichte van de nationale luchthaven. "We wonen hier onder de aanvliegroutes van Schiphol", verklaart bestuursvoorzitter Wim Hut. "We kampen daardoor hier met ultrafijnstof en geluidsoverlast. Om de leefbaarheid hier een impuls te geven, is er door Stichting Leefomgeving Schiphol geld beschikbaar gekomen. Daar is een plan uit voortgekomen en dat heeft uiteindelijk tot dit pand geleid."

Impuls voor de sportverenigingen

Vooral de lokale sportverenigingen zijn verheugd met het nieuwe dorpshuis. Het is namelijk voorzien van een grote sportzaal. "Alle balsporten, maar ook judo en badminton kan hier allemaal gegeven worden", vertelt voorzitter van de sportvereniging Frank Gerritse met een grote glimlach.

"We zijn er superblij mee. In het vorige pand hadden we alleen een gymzaal. Nu hebben we vier keer zoveel ruimte." Ook de biljartvereniging klaagt allerminst: ook zij een prachtige ruimte toebedeeld. "Het is fantastisch hier", glundert Wim Juwett, voorzitter van de biljartvereniging. "We hebben digitale scoreborden, keuhouders, tapijt op de vloer. Wat wil je nog meer?" 

"We hebben er hard voor gevochten, maar er staat iets moois nu"

Frank gerritse, voorzitter sportvereniging

Het is overigens niet zonder slag of stoot dat het nieuwe dorpshuis gerealiseerd werd. Door bezwaarmakers en procedurefouten was de komst van het pand lange tijd onzeker. "We hebben er hard voor gevochten", aldus Gerritse van de sportvereniging. "Maar het is het waard geweest. Er staat iets moois nu en daar zijn we apetrots op."

Volgens een oudere bewoner die buiten getuige is van het doorknippen van het lint als moment van officiële opening, had het allemaal niet zo lang mogen duren. "Het is jammer, het had best een paar jaar eerder gekund", zo vertelt 'ie. "Maar goed, beter laat dan nooit. En ik heb goede hoop dat dit pand de komende vijftig jaar meekan."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]