Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hoe drie bewoners het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg tegenhouden

9 mei 2017, 17.20 uur

ZWANENBURG Het is een langgekoesterde wens van veel Zwanenburgers: het nieuwe dorpshart met sporthal en dorpshuis. Hoewel de plannen en ontwerpen al helemaal klaar liggen, is het nog niet zo zeker dat het er daadwerkelijk gaat komen. Drie bewoners tekenen namelijk bezwaar aan tegen het bestemmingsplan.

Het beloofde nieuwe dorpshuis moet de woonkamer van het dorp worden. Een cultureel hart waar ook de bibliotheek en een nieuwe sporthal te vinden zijn. De activiteiten zijn nu nog allemaal in het verouderde culturele centrum. 

"We snakken ernaar. We hebben een plek nodig waar mensen elkaar kunnen ontmoeten", zegt actievoerder René Metz in reactie op het bezwaar. "Er zijn zoveel jongens die zaalvoetbal of basketbal spelen en hier niet kunnen sporten… Dat kán niet waar zijn."

Bezwaar
Drie bewoners liggen dwars. De bezwaarmakers willen niet voor camera reageren, maar zeggen niet tegen een nieuw dorpshart te zijn. Ze tekenen bezwaar aan tegen het bestemmingsplan. Daarin is ook de komst van een grote Lidl-supermarkt vastgelegd, wat veel verkeersproblemen met zich mee zou brengen. 

Zwanenburger Ron Goedhart reageert verontwaardigd: "Met z'n drieën houden ze het plan tegen voor honderden, misschien wel duizenden mensen? Dat vinden ze leuk ofzo?"

'Van de gekke'
"Dat is natuurlijk helemaal van de gekke", zegt een dame van de breiclub. "Maar wat kunnen we eraan doen?" Goedhart weet wel een oplossing: "Kan de gemeente deze mensen niet een beetje geld geven? Als investering in de jongeren?"

Al eerder werden de bezwaarmakers door de Raad van State in het gelijk gesteld. Volgens hen is het huidige bestemmingsplan ook in strijd met wat er door de Raad van State toen is uitgesproken. Ook nu is de beslissing in handen van de adviesraad.

Toch hopen de Zwanenburgers dat de drie hun bezwaar intrekken. Zo roept René Metz ze op: "We zijn al zó lang bezig. Laat nou alsjeblieft de drie bezwaarmakers de overweging nemen: is het in mijn eigen belang of in het maatschappelijk belang?"

NH Nieuws