Ga naar Content

Startschot aanleg HOV-haltes: mooi moment om te lobbyen bij minister op het podium

Een groot bord bedekt met een rood doek met een wit vraagteken erop en een partytent met daarin een podium. Dat was woensdagmiddag de achtergrond aan de Zuidersingel in Eemnes waar het startschot gegeven werd voor de aanpak van de afrit van de A27 en de aanleg van de HOV-bushaltes. Alles om Eemnes nog beter met de rest van de regio te verbinden. Ook was het kennelijk een uitgelezen moment om publiekelijk wensenlijstjes uit te delen. 

Startschot bouw HOV-lijn Eemnes - Foto: Daan Visser

De onthulling van het bouwbord was het officiële startschot voor het begin van de werkzaamheden die Eemnes beter moeten verbinden met de rest van de regio. "Elke zes minuten een bus naar Amsterdam en sneller bij het ziekenhuis zijn", zo benadrukte verkeerswethouder Theo Reijn het nut van de plannen voor Eemnes.

Het plan bevat verschillende onderdelen. Zo moet de afrit van de A27, waar regelmatig files zijn, verbreed worden. Kruispunten met slimme verlichtingen moeten hierbij helpen. De HOV-haltes komen aan beide zijden van de A27 te liggen en krijgen ook P+R-plekken en fietsenstallingen. De bus zal bij de afrit aan de linkerkant afbuigen zodat ook de haltes makkelijker te bereiken zijn. Alles moet medio 2023 klaar zijn. 

Olievlek

Dit is slechts een klein onderdeel van wat er in Eemnes zal gebeuren. Het grotere plaatje is dat Eemnes een van de vele 'schakelpunten' van Midden-Nederland moet worden. Door de stad voor het OV en de auto beter bereikbaar te maken zal het verkeer als een 'olievlek over de regio' verbeteren. Zo stellen de aanwezige bestuurders van 't Gooi en omstreken. 

Lees verder onder deze artikelen.

Lees ook

Naast de wethouder van Eemnes waren ook de verantwoordelijk gedeputeerden van maar liefst drie provincies aanwezig voor een vraaggesprek op het podium: Jeroen Olthof van Noord-Holland, Jan de Reus van Flevoland en Arne Schaddelee van Utrecht. Het kersje op de bestuurlijke taart was de aanwezigheid van verkeersminister Mark Harbers.

Wensenlijstjes

Met zoveel verschillende partijen aanwezig was het een mooi moment om wensenlijstjes uit te delen aan andere overheidsinstanties. wethouder Reijn zag zijn kans schoon om op het podium de drie aanwezige gedeputeerden een verlanglijst met prijskaartje mee te geven.

Zo benadrukte hij dat het onderliggende openbare vervoer goed moest blijven functioneren. Ook wilde hij dat de Zuidersingel wordt doorgetrokken langs de Zuidpolder en het gebied erachter, nadat ze zijn volgebouwd. Ook moest daar een geluidswal bij komen. 

Alzijdig

De drie gedeputeerden zagen op het podium dan weer een mooi moment om de specifieke verkeersproblematiek in hun provincies aan te stippen bij Harbers. Zo benadrukte Utrecht dat het OV nog niet evenveel wordt gebruikt als voor de coronacrisis en dat het meer gepusht moet worden. Flevoland legde de klemtoon op de 'alzijdige ontsluiting', doelend op de verkeersstroom vanuit alle naastgelegen provincies en dat die goed moeten doorstromen. Minister Harbers ging dus met een flink wensenlijstjes terug naar Den Haag.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]