Ga naar Content

"Onbegrijpelijk": provincie en reizigers niet te spreken over wegvallen steun voor bussen

Door het wegvallen van de coronasteun komt het streekvervoer in de provincie nóg meer onder druk te staan. Dat betekent dat nóg meer gaat worden gesneden in de dienstregeling met nare gevolgen voor reizigers. In Muiden is al flink bezuinigd op het streekvervoer en rijdt de bus nog één keer per uur. "Schandalig. Al die oudjes moeten halve dagen wachten op een bus."

Muidens busstation - Foto: NH Nieuws

Het streekvervoer in de hele provincie staat onder druk. Het wegblijven van toeristen en forenzen tijdens de coronaperiode hebben flinke problemen veroorzaakt. De vervoerders zitten nog steeds erg krap bij kas, de personeelstekorten slaan de sector niet over en eind van het jaar valt ook de compensatie voor de coronaverliezen weg. 

"De honderden miljoenen zijn weggegooid geld als nu gestopt wordt met de steun, en dat vlak voordat het OV zich hersteld heeft"

Jeroen olthof, mobiliteit en bereikbaarheid provincie noord-holland

De provincie is niet te spreken over het wegvallen van de steun. “Onbegrijpelijk”, vindt gedeputeerde Jeroen Olthof die verantwoordelijk is voor mobiliteit en bcheckereikbaarheid. “De afgelopen twee jaar hebben we met elkaar honderden miljoenen in het OV gepompt om het tijdens de coronacrisis te laten overleven. Dat is weggegooid geld als nu gestopt wordt met de steun, en dat vlak voordat het OV zich hersteld heeft.”

Olthof is van mening dat juist nu, met “alle opgaven waar we voor staan (woningbouw, stikstof, bereikbaarheid)” een goed ov-netwerk hard nodig is. Hij voorspelt dat er zonder steun uit Den Haag volgend jaar minder bussen in Noord-Holland zullen rijden. “Terwijl het juist nodig is dat steeds meer mensen met het ov gaan. Alleen zo houden we onze provincie bereikbaar én leefbaar.”

Één busverbinding

Op sommige plekken is al flink gesneden in de dienstregeling. In Muiden moeten bewoners het doen met slechts één busverbinding, die ze de stad uitbrengt naar onder meer het dichtstbijzijnde treinstation van Weesp. De bus gaat maar één keer per uur.

Toen het aantal busreizigers tijdens de coronacrisis flink daalde, besloot busvervoerder Transdev het aantal bussen terug te schroeven. Met het lagere aantal reizigers was het niet rendabel de bus zo vaak te laten rijden. 

"Schandalig. Al die oudjes moeten halve dagen wachten op een bus. Nog een halve dag ben je onderweg om bij de bus te komen"

Bewoner muiden

De Muidense buslijn is nu al een paar jaar teruggeschroefd, maar het went niet."Schandalig," reageert een bewoner tegen NH Radio. Al die oudjes moeten halve dagen wachten op een bus. Lekker hoor."

Het busstation van Muiden is ook nog op een locatie té ver van de stad, vinden de bewoners. "Vroeger was het beter. De bus kwam dichter in het centrum. Muiden is een toeristische trekpleister en er komen veel mensen naar het Muiderslot. De bus stopt veel te ver weg, een kwartier lopen. Niet te doen. Het is mij een raadsel waarom die bushalte zo ver is."

Hoge nood in alle provincies

De nood hoog in heel Nederland, stellen alle provincies vandaag in een opiniestuk in Trouw. Ze vrezen dat mensen zonder auto niet meer op een groot aantal plekken kunnen komen, waaronder hun werk.

De provincies schrijven dat de steun van twee miljard euro die het kabinet onlangs uittrok voor verlaging van de brandstofaccijnzen niets betekent voor ov reizigers. Ook stellen ze dat het kabinet het verkeerde signaal geeft: voor het klimaat en het tegengaan van files is het juist belangrijk dat reizigers kiezen voor de bus, in plaats van de auto. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.