Ga naar Content

Wroetende varkens schrik van Japanse duizendknoop en andere woekeraars

Varkens kunnen veel meer worden ingezet bij de verdelging van de Japanse duizendknoop en andere woekeraars die amper te bestrijden zijn. Dat vindt Anoek Ursem van Polder Pork uit Breezand. Zij laat haar varkens op diverse plekken in de polder rond Anna Paulowna wroeten en vreten. Alles wat ze op hun pad tegenkomen, wordt met wortel en al uitgeroeid.

Wroetende varkens schrik van Japanse Duizendknoop en andere woekeraars - NH Nieuws

"De duizendknoop begint een groot probleem te worden. Het is een exoot die het iets te goed doet in ons klimaat en een schadeprobleem begint te worden", vertelt Anoek Ursem. "Het vernielt huizen, wegen, riolering. Maar varkens...die vernielen de duizendknoop. Als  varkens wat lekkers ruiken in de grond dan gaan ze ervoor en is niks meer veilig."

Bij de Japanse duizendknoop heeft maaien bijvoorbeeld geen zin. Een varken pakt het volgens haar grondiger aan. "Varkens pakken het direct aan bij de wortel. Als je het gaat maaien, blijft de wortel staan en groeit verder en ook het maaisel kan weer een nieuwe plant vormen. Varkens beginnen bovenaan en gaan door tot de wortel. De plant raakt dan zo verzwakt dat het uiteindelijk verdwijnt."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Anoek Ursem

"Als varkens wat lekkers ruiken in de grond dan gaan ze ervoor en is niks meer veilig"

Anoek Ursem

Nicole Pronk uit Breezand heeft de hulp ingeroepen van Anoek en haar varkens. Toen zij haar huis kocht, stond het onkruid in de tuin tot aan de knieën. "Het was één grote bossage vol wortels die je er niet in wilt hebben: brandnetel, heermoes, akkerwinde, van alles. Ik ben heel blij met de varkens. Ze zitten nu op zo'n 500 vierkante meter. Na twee weken hadden ze de hele toplaag al kaal."

Volgens Ursem gaat het niet alleen om de duizendknoop, maar weten de varkens ook bijvoorbeeld de berenklauw te grazen te nemen. Overheden zouden best vaker gebruik kunnen maken van de dieren, denkt ze. "In Drenthe en Overijssel gebeurt het veel meer. In de Kop van Noord-Holland zijn de gemeenten nog afwachtend. Ze zijn bang voor de verkeersveiligheid, het losbreken van de dieren. Maar onze ervaring leert dat er met een goede omheining eigenlijk geen probleem is."

Sommige mensen zijn daarentegen heel creatief met de wilde woekeraars. Zo koken zij ermee. De 44-jarige Corine maakt onder andere wilde kruidenpesto en vlierbessenlimonade van onkruid. Vanmiddag komt een uitgebreid interview met haar online op deze site.

Foto: Anoek Ursem

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]