Ga naar Content

Corina kookt met onkruid: "Van wilde kruidenpesto tot vlierbessenlimonade"

Wildgroei: voor velen een plaag, maar niet voor Corina Busman (44) uit Santpoort-Noord. Zij weet er als kruidenkenner en wildplukker wel raad mee. Met haar vier kinderen trekt ze regelmatig de natuur in, op zoek naar brandnetels, paardenbloemen en vlierbessen. In Haarlem geeft ze workshops 'Koken met onkruid'. "Je kunt het allemaal wegschoffelen, maar ik bekijk de natuur als een saladebar."

Foto: 'Groen Vitaal' van Corina Busman

Brandnetel, daslook, dovenetel, duizendblad, hondsdraf, kleefkruid, madeliefjes, weegbree, speenkruid, veldkers, paardenbloem, postelein en zevenblad: Corina gooit dagelijks iets uit het rijtje in haar soep, salade of smoothie. "Zevenblad, veel mensen vinden dat een tuindersverdriet, maar het is gezond en lekker in je salade. Toen ik moeder werd, ging ik vaak met de kinderen de natuur in. Ik wilde meer weten over kruiden en hoe je die kunt toevoegen aan je voeding voor een gezondere leefstijl."

Inmiddels is ze zeer creatief geworden in het gebruik van wildgroei en beweegt met de seizoenen mee. "Nu pluk ik brandnetels, waar ik soep en thee van maak. Van vlierbessen maak ik limonade. Van paardenbloemen zet ik thee of maak ik pesto. Als de knop van de paardenbloem nog dicht zit, kun je zelfs kappertjes maken."

"Het voordeel is dat wildgroei uit de natuur veel meer vitamines en mineralen bevatten"

Corina Busman (44) uit Santpoort-Noord

In de natuur is wildplukken vaak verboden. Ze stimuleert mensen tijdens haar workshops dan ook om te plukken uit eigen tuin. "In achtertuinen en moestuinen groeit genoeg eetbaar onkruid. Het voordeel is dat deze planten uit de natuur veel vitaler zijn en meer vitamines en mineralen bevatten. In gekweekte groenten steeds minder. Die glimmende appels zien er mooi uit, maar wat is de voedingswaarde?"

Wildplukkaart uit het boek 'Groen Vitaal' - Foto: Corina Busman

Ook is voor het wildplukken enige kennis van zaken vereist, gezien sommige kruiden gevaarlijk veel op elkaar lijken. Bladeren van de daslook lijken op die van het Lelietje-van-dalen, het meiklokje en de herfsttijloos. Deze soorten zijn giftig en groeien soms in dezelfde omgeving. In het begin van het seizoen, als er nog geen bloemen zijn, is het risico op verwarring het grootst. "De daslook wordt regelmatig aangezien voor zijn giftige tegenhangers. Een plantenkenner ziet het verschil, maar voor een leek is het lastig." 

Corina ziet dat de vraag naar een natuurlijk en onafhankelijk leven steeds groter is geworden. "Toen tijdens de coronacrisis alles dicht was, kon je alleen maar de natuur in. We zijn meer en bewuster gaan nadenken over onze keuzes in onze leefstijl, voeding en genezing."

Bovendien willen volgens Corina ook meer mensen weten waar hun voeding vandaan komt en hoe het is behandeld. "Een steeds grotere groep kiest voor biologisch en lokaal. Zo zet iedereen stappen om dichter bij de natuur te komen."

Recept voor wilde kruidenpesto

Ingrediënten
- Handje daslook bladeren
- Handje winterpostelein
- Handje kleefkruid
- Handje zevenblad
- Paar blaadjes veldkers, hondsdraf en look zonder look.
- Goede extra vierge olijfolie
 - Ongebrande walnoten of cashewnoten
 - Parmezaanse kaas of pecorino kaas (voor vegans: gistvlokken)

Bereiding
- Blend de kruiden & olijfolie fijn
- Voeg bij te veel kruiden een scheutje olijfolie toe
- Voeg de noten en kaas toe en gooi het opnieuw in de blender

(1 week houdbaar in de koelkast)

Tip: houdbaarheid verlengen
Wil je de pesto lang bewaren? Mix dan de kruiden met de olijfolie zonder noten
en kaas en bewaar de kruiden op olie in een glazen pot. Voeg voor consumptie de noten en kaas toe, zo is de pesto zeker een jaar houdbaar.

 "Wanneer je vaker wilde pesto maakt, zul je merken dat geen pesto hetzelfde is. Op elk moment zijn er andere kruiden beschikbaar. Lekker variëren dus" – Corina.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.