Ga naar Content

Enorme windschermen rond opslag grondstoffen op terrein Tata Steel

Tata Steel gaat een vergunning aanvragen voor het plaatsen van enorme windschermen rond het terrein waar grondstoffen liggen opgeslagen. Het gaat om een constructie van ruim 18 meter hoog en een kilometer lang. Het staalbedrijf wil dit najaar beginnen met het installeren van de schermen. In het najaar van 2023 moet de constructie klaar zijn. 

Foto: Kolen- en ertsopslag op het tereuin van Tata Steel. Fred Segaar/NH Nieuws

De plaatsing van de windschermen is onderdeel van de maatregelen uit het verbeterprogramma Roadmap Plus. Tata Steel verwacht dat het de neerslag van stof in de directe omgeving vergeleken vorig jaar met 65 procent zal verminderen.

Tata Steel zegt in een persbericht dat het ook nu al continu maatregelen neemt om het verwaaien van kolen en erts tegen te gaan, maar dat er bij het afgraven of verplaatsen via de transportbanden alsnog stoffen kunnen wegwaaien.

Lees ook

Bram van de Kaa, principal engineer bij Tata Steel: "Het windscherm heeft als doel om de windsnelheid boven dit terrein, te verlagen. Daardoor krijgt de wind minder vat op het materiaal en waait het stof veel minder op. Daarnaast kan het eventuele stofdeeltjes die toch in de lucht komen, afvangen om te voorkomen dat deze naar de omgeving verwaaien."

Tata Steel staat onder grote maatschappelijke druk om resultaten te boeken in de verduurzaming van de staalproductie. Morgen verschijnt de zogeheten Gezondheidsmonitor, een rapport van de GGD en het RIVM. Het is de weerslag van een reeks van drie onderzoeken in de laatste twaalf jaar naar de gezondheid van de mensen in de IJmond.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]