Ga naar Content

Oekraïense vluchtelingen drie maanden in West-Friesland: hoe gaat het met ze?

Ze werden liefdevol opgevangen in West-Friesland en hoopten snel weer terug te kunnen naar Oekraïne. Drie maanden na hun komst is de oorlog echter nog in volle gang en zijn de vluchtelingen nog altijd hier. Hoe gaat het met ze?  

De familie Moroz, opgevangen bij een gastgezin in Wogmeer - Foto: NH Nieuws/Michiel Baas

Half maart verwelkomden Nicole Schaft en Nico Klaver de familie Moroz. Bestaande uit oma, vader, moeder, dochters Anna en Maria én niet te vergeten de twee hamsters, Chip en Dale. Ze zijn afkomstig uit Kiev en komen via-via na een reis van vier dagen aan in Wogmeer. Om uit te rusten, in eerste instantie. Het gevoel is dubbel. Ze zijn ver weg van de oorlog, maar ook ver weg van alles dat ze dierbaar is. 

Lees ook

Het gezin woont in de verbouwde kantine, die van alle gemakken is voorzien. Nicole ziet dat de familie haar draai heeft gevonden, ondanks de lastige omstandigheden. Vader Grigoriy werkt voor Enza Zaden en gaat regelmatig heen en weer naar Oekraïne om zijn werk weer op te pakken. De moeder werkt twee dagen in de week als kapster in Alkmaar en de oma heeft een baan bij bakkerij Braas in Obdam. Was het lastig om aan banen te komen? "Welnee, het giert van de banen", ziet Nicole. 

Anna (11) en Maria (5) zitten nog altijd op school in Zuidermeer. Nicole: "De taal leren is lastig. Onze kinderen spreken inmiddels meer woorden Oekraïens dan zij Nederlands. Anna spreekt goed Engels, dat scheelt."

Ze heeft weinig last van haar 'buren'. "We wonen apart, dat scheelt. Als we ze echt in huis hadden genomen, was het wellicht een ander verhaal geweest. Ze hopen in september, oktober weer naar huis te kunnen, maar dat hangt natuurlijk van het verloop van de oorlog af."

Eerder volgden we Anna en Maria op de basisschool in Zuidermeer. Tekst gaat verder onder de video.

Maria ontdekt het touwtjespringen - NH Nieuws

Dankzij de Westwoudse Kim Schouten en Fione Janssen hebben twee Oekraïense families al bijna vier maanden een plek om tot rust te komen in het leegstaande café De Lindeboom, aan de Doctor Wijtemalaan in Westwoud. De Westwoudse vriendinnen zijn buren van elkaar en twijfelden beiden geen moment om in actie te komen. In de beginfase liepen de initiatiefnemers nog weleens tegen fikse problemen aan, maar inmiddels gaat het erg goed met beide Oekraïnse families. 

Teskst gaat verder onder de foto.

De Westwoudse Kim Schouten (linksvoor) en Fione Janssen (rechtsvoor) zijn buren van elkaar en wisten het gelijk zeker: "Wij moeten iets doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne" - Foto: Tom de Vos

"Ze leven hun leven en als het nodig is vliegen we in", vertelt de Westwoudse Fione Janssen. De initiatiefneemster kan zich nog goed de beginfase herinneren. "Eén van de families had toentertijd niet de juiste papieren. Hierdoor maakten ze geen aanspraak op leefgeld en kon de vader bijvoorbeeld niet naar de tandarts. Gelukkig is dat allemaal opgelost en heeft de vader geen last meer van zijn gebit", lacht Janssen.

Eerder gingen we al langs bij de twee Oekraïnse families, die nog steeds in café De Lindeboom een onderdak hebben. Tekst gaat verder onder de video.

Westwoudse buren geven Oekraïense families onderdak in café - NH Nieuws

Integreren

Beide families doen hun uiterste best om zich aan te passen en tot zover lukt dat volgens Janssen opmerkelijk goed. "De oudste Oekraïnse zussen hebben vorige week nog een suprise-party voor mij georganiseerd. Ik was helemaal verbaasd en ik vind het echt bijzonder om te zien dat ze zo hun best doen om onderdeel te worden van de gemeenschap."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]