Ga naar Content

'Historisch' akkoord Schiphol en bonden gaat per direct in, zomer blijft druk

Medewerkers op Schiphol profiteren vanaf vandaag al van het akkoord dat de vakbonden en Schiphol sloten. Het personeel krijgt onder andere tot 5 september een extra zomertoeslag. Roosters en werktijden worden verbeterd, parkeren voor medewerkers wordt gratis en beveiligers krijgen meer ondersteuning van de marechaussee. Op dit moment wordt het akkoord toegelicht door Schiphol en FNV.

Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Vakbond CNV noemt het akkoord 'historisch'. "De drukte is hiermee niet van de ene op de andere dag opgelost, maar de afspraken geven wel vertrouwen en bieden perspectief. Werken op Schiphol kan zo weer leuker worden", aldus Erik Maas van CNV.

De zomertoeslag bedraagt 5,25 euro per gewerkt uur en geldt - met terugwerkende kracht - ook voor de twee weken meivakantie. Wie deze zomer 40 uur per week werkt, gaat er door de toeslag 840 euro (bruto) op vooruit. 

Arbeidsmarkttoeslag

Behalve de zomertoeslag krijgen de circa 15.000 man personeel op de luchthaven vanaf september tot en met augustus volgend jaar een zogeheten 'Schiphol Arbeidsmarkttoeslag' van 1,40 euro per gewerkt uur. Dit betekent dat fulltimers per maand 224 euro (bruto) meer gaan verdienen. 

Blijft voorlopig druk op Schiphol

Ondanks het akkoord moeten reizigers de komende maanden rekening blijven houden met lange wachtrijen, mede omdat nieuw personeel werven tijd kost. Alleen al in de beveiliging zijn zo’n 500 vacatures.

Ook dit pinksterweekend zullen de terminals volstromen met passagiers. Schiphol wil vanaf vandaag de lange rijen beter laten doorstromen met extra ondersteunend personeel bij de beveiliging.

Tot eind augustus mogen luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren, zonder dat de kans bestaat dat hun start en landingsrechten worden afgenomen. Schiphol heeft nog geen maatschappijen gedwongen om vluchten te schrappen, maar sluit niet uit dat deze zomer alsnog te doen.

Verder voorziet het akkoord in betere secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een volledige dekking van de reiskosten (op ov-basis). Per 1 oktober wordt werken op de luchthaven bovendien veiliger, claimt Schiphol, omdat alle afhandelaren vanaf dan met hetzelfde - door Schiphol ter beschikking gesteld materiaal - werken. 

Woedende menigten

De Koninklijke Marechaussee wordt extra ingezet tijdens piekmomenten, om gevaarlijke situaties en woedende menigten bij de beveiligingscontrole te voorkomen.

De afspraken tussen Schiphol en de vakbonden gaan vandaag in en lopen tot 1 september 2023.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]