Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Stakingen van de baan: Schiphol en vakbonden sluiten akkoord op hoofdlijnen

31 mei 2022, 18.21 uur · Aangepast 31 mei 2022, 18.39 uur · Door Doron Sajet & Christian Olijve

Stakingen op Schiphol lijken van de baan. De luchthaven heeft 'op hoofdlijnen' een akkoord bereikt met vakbond FNV over de werkomstandigheden en lonen van het personeel. De details van het akkoord worden morgen bekend gemaakt, maar duidelijk is dat het om een breed pakket aan afspraken gaat. 

Dick Benschop staat de pers te woord in de Tweede Kamer - NH Nieuws / Doron Sajet

"Het is een breed akkoord voor een hele grote groep Schipholmedewerkers. We zijn blij met het resultaat. Eén ding is zeker. De beloning gaat omhoog en veilig en gezond werken komt centraal te staan", vertelt FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg. 

Volgens Van Doesburg geldt het akkoord voor schoonmakers, beveiligers, afhandelingspersoneel en de besloten buschauffeurs.

Tekst gaat verder na de video

Stakingen van de baan - NH Nieuws

Op 23 april brak een wilde staking uit onder bagagemedewerkers van KLM op de luchthaven. Die zijn onder meer boos over de hoge werkdruk. In de weken daarna waren er regelmatig ellenlange wachtrijen en werden vluchten geannuleerd vanwege de drukte en personeelstekorten op Schiphol.

Dergelijke stakingen lijken nu van de baan: "Wij als vakbond zijn heel content. En als een vakbond content is, is er geen reden om actie te voeren", aldus Van Doesburg. 

Momenteel geeft Schipholbaas Dick Benschop in de Tweede Kamer tekst en uitleg over de aanhoudende chaos op de luchthaven. Of dat met het bereiken van dit akkoord overbodig is, vindt Van Doesburg niet. "We hebben genoeg te vertellen en ik wil graag kwijt welke rol de overheid hierin heeft gehad."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]