Ga naar Content

Minima kunnen energietoeslag aanvragen: "Hoge gasprijzen waren voor ons de druppel"

Sinds afgelopen week is het voor inwoners met een laag inkomen uit de regio Alkmaar mogelijk om energietoeslag aan te vragen. Hoog tijd, vertellen Alkmaarders aan NH Nieuws. "Ik ben blij als ik de maand doorkom zonder van m'n spaargeld te moeten snoepen", vertelt één van hen.

Foto: Adobe Stock

Door de stijgende energieprijzen krijgen mensen met een bijstandsuitkering automatisch een eenmalige energietoeslag op hun rekening gestort. Hierbij gaat het om een bedrag van maximaal 800 euro netto per huishouden. Maar ook mensen met een inkomen dat iets hoger ligt dan het bijstandsniveau hebben recht op die compensatie. 

Zij konden eerder nog geen toeslag aanvragen, omdat het handmatig moet worden geregeld. Nu kan dat dus wel. Om hiervoor in aanmerking te komen mag het inkomen niet hoger zijn dan 120 procent van de bijstandsnorm. Hoeveel dat precies is, verschilt per gezinssamenstelling en is te achterhalen bij het aanvragen van de toeslag. Hierbij wordt gekeken naar het maandelijkse inkomen. Eigen vermogen - bijvoorbeeld spaargeld - telt niet mee. 

Hier kun je binnen jouw gemeente terecht om energietoeslag aan te vragen:

Het is ook mogelijk om de energietoeslag fysiek te regelen, hiervoor kun je het beste telefoninsch contact opnemen met de gemeente.

Voor een hoop mensen komt de mogelijkheid om energietoeslag aan te vragen geen moment te vroeg. Als NH Nieuws bij een supermarkt in de Alkmaarse wijk Overdie in gesprek gaat met voorbijgangers, geven veel van hen aan dat ze het behoorlijk in hun portemonnee merken. 

Onzekere situatie

"Alles is zo duur geworden", zegt de 34-jarige Natascha terwijl ze twee boodschappentassen aan haar fiets stuur hangt. "Ik ben blij als ik de maand doorkom zonder van mijn spaargeld te moeten snoepen." Ze geeft aan dat ze zich daar 'best wel zorgen om maakt'. "Ik kan best een paar maanden zo leven, maar het is zo onzeker hoe lang we in deze situatie zitten."

"Ik zou niet weten hoe ik dat zou doen met een minimumloon en twee kinderen" 

Peter

Een andere dame, die liever helemaal niet met naam vermeld wil worden omdat ze zich schaamt voor haar situatie, geeft aan dat zij en haar man sinds een aantal weken naar de voedselbank moeten. "De vaste lasten zijn zo hoog geworden, de hoge gasprijzen waren voor ons de druppel", zegt ze. "We moeten iedere uitgave plannen, echt elk dubbeltje op zijn kant." 

Peter (49) 'redt het zelf gelukkig nog prima', maar ook hij zegt meer op zijn geld te letten. "Mijn vrouw en ik hebben allebei een goed inkomen, maar we leven wel bewuster. Ik zou niet weten hoe ik dat zou doen met een minimumloon en twee kinderen." 

Wie recht heeft op energietoeslag, kan dat tot eind dit jaar aanvragen. De precieze einddatum hiervan verschilt per gemeente. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]