Start van hoofdcontent

BUITENKAAG

nl

Bewoners Buitenkaag leggen bom onder 'oneerlijke' dorpsraad: "Tijd om uit elkaar te gaan"

19 mei 2022, 13.31 uur · Door Niels van Steijn

Een delegatie van bewoners uit Buitenkaag heeft gisteravond tijdens een vergadering van de dorpsraad Kaag-Buitenkaag gepleit voor het opsplitsen van de raad. Volgens hen worden de belangen van de inwoners van Buitenkaag niet behartigd en wordt er niet naar de statuten gehandeld.

Foto: Google Street View

De dorpen liggen in verschillende provincies, maar hebben dus één raad. "Ons voorstel is een dorpsraad Buitenkaag die de belangen behartigt van het dorp", zegt Menno Hegeman, inwoner van Buitenkaag. "Juist wanneer deze niet in lijn zijn met de belangen op Kaageiland. Er moet vrij en open gesproken kunnen worden." 

Uit een eerder uitgevoerde enquête onder Buitenkagers blijkt dat zij graag een eigen dorpsraad willen. Benita Verhoef, een van de initiatiefnemers van deze rondvraag, vertelt dat ongeveer 80 van de 131 ondervraagden heeft aangegeven een dorpsraad te willen. 

Ringvaart als gemeente- en provinciegrens

Buitenkaag ligt in het meest zuidelijke puntje van Haarlemmermeer en grenst daarmee aan het eiland 'Kaag' in de gemeente Kaag en Braassem. Maar ondanks dat de twee dorpen in verschillende gemeenten en dus zelfs provincies liggen, bestaat er al vijftig jaar een gezamenlijke dorpsraad.

De wijze waarop die dorpsraad handelt, zorgt voor onvrede bij inwoners uit Buitenkaag. Volgens hen richt die zich namelijk vooral op de belangen van de inwoners en ondernemers op het eiland. Met name scheepswerf Royal van Lent zorgt voor de nodige problemen in Buitenkaag. 

Begin 2021 uitten bewoners van Buitenkaag nog hun frustraties over de parkeerproblematiek in het dorp. Werknemers van de scheepswerf parkeerden hun auto's in het dorp om vanaf daar met de pont gratis over te varen. 

Daarnaast staan er regelmatig lange files van auto's die wél met de pont naar het eiland willen. "Dit zorgt voor gevaarlijke situaties", aldus Hegeman. Daarnaast gooien bewoners van het eiland hun afval weg in Buitenkaag en willen zij een pakketpunt bouwen in Buitenkaag. 

Oplossing voor het parkeerprobleem

Voor het parkeerprobleem is het college van B&W van de gemeente Haarlemmermeer bezig met de uitbreiding van het al bestaande parkeerterrein, bedoeld voor de werknemers van Van Lent. In een voorstel aan de raad schreef het college eind maart dat zij het parkeerterrein willen vergroten met 220 parkeerplaatsen. Daarnaast moet er een aparte toegangsweg komen die verkeersdrukte in Buitenkaag voorkomt en moet de huidige weg naar het terrein afgesloten worden. 

Ondanks een oplossing voor het parkeerprobleem, lopen de gemoederen steeds hoger op en is het volgens Benita en Menno tijd om te scheiden: "Net als in een huwelijk is soms beter om uit elkaar te gaan, na vijftig jaar tijd lijkt dit het juiste moment. We zullen elkaar in de toekomst vinden waar dat zou moeten", aldus Benita. 

Bestuur staat open voor opsplitsing

Renée Smit, voorzitter van de dorpsraad Kaag-Buitenkaag, bevestigt dat de groep Buitenkagers het voorstel gisteravond heeft gedaan. "Het was een goed verhaal en er is van alles voor te zeggen om bij elkaar te blijven en er zijn argumenten om wel uit elkaar te gaan. Als bestuur zeggen wij: de leefomgeving van Kaag en Buitenkaag hoort bij elkaar. Wij proberen tijdens bijeenkomsten dan ook beide dorpen evenveel aandacht te geven."

Renée laat weten dat het bestuur open staat voor het opsplitsen van de dorpsraad. "We hebben dan ook gevraagd om een concreet voorstel en er zou een representatief onderzoek moeten komen naar wat de Buitenkagers willen. We hebben het dus weer bij de groep Buitenkagers teruggelegd, zij kunnen aan de slag met een plan", besluit ze. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]