Ga naar Content

Veel stille tochten en ceremonies in de regio Alkmaar: hier kan je vanavond herdenken

Regio Alkmaar herdenkt vandaag alle oorlogsslachtoffers die hebben gestreden voor vrijheid. Voor het eerst in twee jaar kan dit weer met de gebruikelijke ceremonies en toeschouwers. Hieronder lees je waar in jouw buurt - letterlijk - wordt stilgestaan bij slachtoffers van oorlog en geweld.

Foto: Gemeente Alkmaar

Alkmaar

Om 19.00 uur  wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Grote Sint Laurenskerk. Burgemeester Anja Schouten spreekt hier de herdenkingsrede uit en leerlingen van basisschool DURV! dragen zelfgeschreven gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance verzorgt de muziek.

Om 19.37 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Schouten en de voorzitter van het 4 mei Comité leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het defilé.

Uitzending van Streekstad Centraal

De herdenking in Alkmaar wordt vanaf 19.00 uur live uitgezonden door mediapartner Streekstad Centraal. Dit is op televisie te volgen via Ziggo kanaal 42 en KPN kanaal 1504. Ook is het live te streamen bij Streekstad Centraal en NH Nieuws. 

In Oudorp vertrekt om 19.20 uur de stille tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint-Pancras. Tijdens de herdenkingsceremonie leggen wethouder Nils Langedijk gemeente Dijk en Waard en wethouder Robert te Beest gemeente Alkmaar een krans.

Vanuit Stompetoren vertrekt om 19.50 uur een stille tocht vanuit Grand Café Stompehoeve naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Om 20.00 uur worden hier twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt de wethouder een toespraak, gevolgd door bijdragen van basisschool De Wiekslag. Ook spreekt Leen Spaans over verzetsheldin Truus Wijsmuller, met als thema 'Vluchten in tijd van oorlog'.

In de Grote Kerk in De Rijp wordt vanaf 18.30 uur een bijeenkomst gehouden. Het begint met orgelspel van organist Jan Pronk. Verder houdt de wethouder een toespraak en geven leerlingen van basisscholen De Balein en De Vinckhuysen voordrachten. Om 19.45 uur vertrekt de stille tocht naar de oorlogsgraven op de Rooms Katholieke begraafplaats, waar een krans wordt gelegd. 

Vrijheid in verbondenheid

Het thema van de Nationale Herdenking is dit keer 'Vrijheid in verbondenheid'. Daarmee bedoelt het Nationaal Comité dat onze vrijheid 'onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander'. "De oorlog in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar vrijheid is en hoe belangrijk het is om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid en democratie te benadrukken", aldus het Comité.

Bergen

In de Bergense Ruïnekerk wordt vanaf 18.30 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Er is muziek en jeugdambassadeurs van de Historische Vereniging houden een voordracht. Ook houdt burgemeester Lars Voskuil en vertelt Naomi Stern het verhaal van een Bergenaar. 

De herdenkingsdienst duurt tot 19.30 uur. Daarna volgt de stille tocht van het terrein van de Ruïnekerk naar de militaire begraafplaats aan de Kerkedijk. Op de begraafplaats vindt de krans- en bloemlegging plaats 

In Egmond aan Zee is de herdenking in de Protestantse Kerk. In Egmond aan den Hoef wordt de herdenking gehouden in de Alacoque Kerk. De herdenking daar wordt muzikaal omlijst door muziekvereniging Lamoraal van Egmont. Tot slot vindt de herdenking in Egmond-Binnen plaats in de Abdijkerk, met medewerking van muziekvereniging Eensgezindheid. De herdenkingen beginnen om 19.00 uur en aansluitend worden kransen gelegd.

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er op 4 mei om 19.00 uur een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de vier oorlogsgraven. Op het monument voor de weggevoerde joden wordt een steentje gelegd; een oud-Joods gebruik om overledenen te eren. Na de bijeenkomst start om 19.45 uur een stille tocht naar het Oorlogsmonument Zijpersluis. Bij het monument worden na de 2 minuten stilte om 20.00 uur, kransen en bloemen gelegd.

Castricum

In Castricum wordt vanaf 18.15 uur een oecumenische viering gehouden in de Dorpskerk, geleid door pastor Ron Hopman. Tijdens deze bijeenkomst worden de namen genoemd van de oorlogsslachtoffers uit Castricum en die van een groep Joodse mensen die in Castricum verbleven tussen 1940 en 1945 en op transport werden gesteld naar vernietigingskampen.

Aansluitend kunnen bezoekers bloemen neerleggen op de oorlogsgraven op het kerkhof naast de Dorpskerk. Daarna kunnen zij meelopen in de stille tocht naar het monument op de grens van Castricum en Limmen.

Tekst gaat verder onder de foto:

Twee jaar lang werd een stuk kleinschaliger bij de slachtoffers van oorlog stilgestaan - Foto: NH Nieuws

Dijk en Waard

Ook in Dijk en Waard zijn er op diverse locaties herdenkingen. Zo is er om 18.40 uur een herdenking in de trouwzaal van het gemeentehuis aan de Parelhof in Heerhugowaard. Hiervandaan vertrekt de stille tocht onder begeleiding van Slagwerkgroep Heerhugowaard.

Eenmaal aangekomen bij het monument aan de Dreef dragen Conny Vermeij en Sofie Tenholter van het Huygenscollege een gedicht voor. Na de twee minuten stilte zingen de Hugo Barbershop Singers het Wilhelmus, houdt wethouder John Does een toespraak en worden er bloemenkransen gelegd. 

Om 19.35 uur is bij het Vrouwenmonument aan de Oosttangent een toespraak door wethouder Annette Groot. Ook leerlingen van basisschool de Hasselbraam houden toespraken en The Hugo Barber Ladies treden op. 

In Noord-Scharwoude start de bijeenkomst bij monument De Stier. Daar wordt na een toespraak van waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd met hulp van onder meer de scouts, veteranen en fietsers van het bevrijdingsvuur. Deze laatsten gaan na de plechtigheid naar Wageningen en zullen de volgende dag met het vuur terugkeren.

Bij het monument lopen toeschouwers langs portretten van slachtoffers die op het monument vermeld zijn. Deze portretten worden 'zoveel mogelijk vastgehouden' door nabestaanden.

In Sint-Pancras wordt om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden in de Regenboogkerk aan de Bovenweg. Een half uur later vertrekt vanaf de kerk een stille tocht naar het monument ter hoogte van het spoor. Hier worden kransen gelegd.

Heiloo

Van 19.00 tot 19.30 uur is een oecumenische viering in de Ter Coulsterkerk in Heiloo. Na afloop start de stille tocht naar het monument 'De Man van Vught'. Daar zijn de veteranen, scouting Victorie, scouting Rurik, Harmonie Caecilia en de trompettist van Eensgezindheid aanwezig.

Na de kranslegging door het college en het blazen van het taptoesignaal wordt om precies 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Hierna wordt het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van Harmonie Caecilia en leggen veteranen bloemen bij het monument.

Burgemeester Mascha ten Bruggencate houdt een toespraak en twee leerlingen van Kindcentrum Willibrord lezen een gedicht voor. Daarna is het moment om bloemen te leggen. Na afloop, rond 20:30 uur is er een concert in de Witte Kerk van zangeres en harpiste Ekaterina Levenal. Dit concert is voor iedereen gratis toegankelijk.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]