Ga naar Content

Minder vluchten, toch drukker dan voor corona: 5 vragen over de meivakantie op Schiphol

De komende meivakantie kan het op Schiphol drukker worden dan ooit. De luchthaven waarschuwt reizigers voor wachtrijen die langer kunnen zijn dan voor de coronacrisis, terwijl het aantal vluchten nog iets achterblijft in vergelijking met 2019. NH Nieuws beantwoordt vijf vragen over de verwachte topdrukte op Schiphol en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

Drukte op Schiphol in 2019 - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

In de meivakantie van 2019 puilde Schiphol uit met een duizelingwekkend aantal van 5,4 miljoen passagiers. Zoveel worden het er dit jaar waarschijnlijk niet, maar tijdens de piekmomenten wordt het wel drukker dan drie jaar geleden. Reizigers zullen zich schrap moeten zetten voor lange wachtrijen bij de incheckbalies, de beveiliging en paspoortcontrole.

Hoe kan het drukker dan ooit worden, terwijl het aantal vluchten nog steeds minder is dan in 2019?

Dat komt voornamelijk door het tekort aan personeel. Of het nou bij de beveiliging, vluchtafhandeling of bij incheckbalies is, overal zijn er te weinig medewerkers om het grote aantal passagiers, dat op vakantie of zakenreis wil zonder al te veel oponthoud, te laten doorstromen. Daar komt bij dat tijdens de piekuren er veel vluchten tegelijk vertrekken of aankomen, dan kan het nóg drukker zijn.

Wanneer zijn die piekuren en waar sta ik lang in de rij?

Het wordt vooral afzien als je 's nachts of heel vroeg in de ochtend incheckt voor je  vakantievlucht met Transavia, TUI of Corendon. De eerste twintig vluchten van Transavia vertrekken tussen 5.00 en 7.00 uur 's ochtends. Duizenden passagiers moeten voor hun vlucht in Vertrekhal 1 inchecken, om vervolgens naar boven te schuifelen om door de beveiliging te gaan. Inchecken voor TUI of Corendon vindt plaats in Vertrekhal 3.

Vevel vakantiegangers vliegen naar een bestemming binnen het Schengengebied van Europa. Dat betekent dat ze niet langs de marechaussee hoeven voor de paspoortcontrole. Volgens de marechaussee is er voor de meivakantie extra personeel ingezet. Toch kan het ook daar evengoed erg druk worden als er veel vluchten tegelijk vertrekken of aankomen, of er bijvoorbeeld een technische storing is, zoals vanmorgen. 

Een storing bij de automatische poortjes van de marechaussee zorgde vanmorgen voor deze chaos. De Koninklijke Marechaussee benadrukt dat het ook zonder storingen druk kan zijn. Artikel gaat verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wat doet Schiphol om zoveel mogelijk drukte te voorkomen?

De luchthaven heeft de afgelopen weken geprobeerd zoveel mogelijk nieuw personeel te werven, maar komt nog steeds duizenden medewerkers tekort om lange wachtrijen te voorkomen. Morgen maakt Schiphol bekend hoe ze alle zeilen zullen bijzetten om zoveel mogelijk chaos te voorkomen. Het zal erop neerkomen dat reizigers gevraagd worden zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

Wat kan ik zelf doen? 

Voor een vlucht binnen Europa moet je twee uur van te voren op Schiphol zijn. Voor een intercontinentale reis (dus met paspoortcontrole) drie uur. Zorg dat alle reis- en coronadocumenten op orde zijn en neem niet te veel handbagage mee (er zijn formaats- en gewichtslimieten, en grote flessen vloeistof zijn nog steeds verboden).

Reis je zonder (ex-)parter met kinderen en vlieg je intercontinentaal (dus ook naar Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten), dan wil de Koninklijke Marechaussee een aantal documenten inzien, waaronder een toestemmingsformulier van de andere ouder. Heb je die niet bij je, dan moeten ze nagaan of het kind niet wordt ontvoerd. Grote kans dat je daardoor je vlucht mist en de mensen achter je in de rij nog langer moeten wachten.

Zijn er nog coronamaatregelen waar ik rekening mee moet houden?

Die zijn er zeker. Veel landen eisen nog dat je het Digitaal Corona Certificaat (DCC) laat zien voor het inchecken en willen dat je van te voren online een gezondheidsverklaring hebt ingevuld. Ook Nederland wil dat je zo'n verklaring bij je hebt bij aankomst op Schiphol. Heb je die documenten niet op orde, dan kan het inchecken nog veel langer duren.

Mondkapjes zijn nog steeds verplicht op Schiphol vanaf het moment dat je je instapkaart scant om naar de beveiligingscontrole te gaan. Op vluchten van KLM, Transavia, TUI en Corendon hoeven reizigers geen mondkapjes meer op.

Vorig jaar zomer was het ook heel druk op Schiphol. De luchthaven trof veel voorbereidingen, maar kon een chaos niet voorkomen: 

Op Schiphol kan het deze zomer weer erg druk worden - NH Nieuws / Doron Sajet

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]