Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Gaat het vanavond dan echt gebeuren? FC Volendam kan na 14 jaar weer naar de eredivisie

22 april 2022, 07.00 uur · Aangepast 22 april 2022, 15.21 uur · Door Stef Swagers & Stephan Brandhorst

Het is al dagen het gesprek op de dijk. Gaat FC Volendam vanavond promoveren en mag de Heen-en-Weer na veertien jaar weer over de dijk. Als FC Volendam de komende drie wedstrijden één keer wint, is promotie een feit. Voor het eerst sinds 2008 staat Het Nieuwe Oranje op de drempel van de eredivisie. Veertien jaar geleden waren Jeroen Verhoeven en Rowin van Zaanen erbij. "Zulke dagen vergeet je nooit meer. Voor mij was het één van de mooiste dagen uit mijn carrière", aldus oud-Volendam keeper Jeroen Verhoeven.

Rowin van Zaanen kampioensfeest Volendam 2008 - NH Nieuws

In het seizoen 2007-2008 stond Volendam voor de laatste speelronde bovenaan en ging de ploeg van trainer Stanley Menzo op bezoek bij ADO Den Haag. "Daar komt veel meer druk bij. Het was een spannende reeks, echt kielekiele. We moesten die wedstrijd winnen om het kampioenschap te behalen", weet Van Zaanen zich te herinneren. "Het leefde toen enorm. Dat zag je aan het uitvak. Bij ADO was het afgeladen vol met gigantisch veel bussen."

Quote

"Al speel je dramatisch en je wint, dan hoor je daar niemand over"

Oud-volendam keeper jeroen verhoeven

Dit seizoen lijkt het kampioenschap buiten bereik, maar sinds een aantal jaar promoveert ook de nummer twee van de eerste divisie. Onder leiding van trainer Wim Jonk staat Volendam nu op de tweede plek met een voorsprong van zeven punten op de achtervolgers. "De doelstelling was promoveren. Ze hebben heel lang uitgesproken dat ze kampioen wilden worden. Dat is mislukt, maar ik neem aan dat ze het zo snel mogelijk willen bewerkstelligen", aldus Van Zaanen.

Extra druk

Tegen ADO Den Haag voelde Verhoeven dat er extra druk op de wedstrijd stond. "Ik vond dat soort wedstrijden altijd lekkerder", zegt de keeper, die ook met Ajax kampioen van Nederland werd. "Je moet alles op alles zetten. Ik vond dat geweldig. Na afloop van de wedstrijd weet Volendam of het in de eredivisie speelt."

Tekst loopt door onder de video.

In 2008 won Volendam met 1-0 in Den Haag dankzij de winnende goal van Jack Tuijp. Verhoeven: "Niemand heeft het nog over hoe je hebt gespeeld. Al speel je dramatisch en je wint, dan hoor je daar niemand over. Dat was bij ons toen zo. Ze moeten daarom vanavond gewoon zorgen dat ze winnen."

Feest op de dijk

Aanvoerder Mathieu Boots stond na de overwinning met de schaal in zijn handen. Dat zal dit weekend niet gebeuren, omdat FC Emmen op dit moment de koploper is. Van Zaanen denkt dat de ontlading vergelijkbaar zal zijn als toen. "Wij speelden op vrijdag, maar wat er vervolgens in het weekend gebeurde was helemaal gekkenhuis. De dijk was in het begin een beetje vol, maar daarna afgeladen."

Tekst loopt door onder de video.

Quote

"Het is zonde dat ze het nu niet meer kunnen vieren als toen. Voor Volendammers is dat een echte traditie"

Oud-volendam speler Rowin van Zaanen

"Zulke dagen vergeet je nooit meer", gaat Verhoeven verder over de rondrit door het dorp. "Ik heb zo genoten van het feestje. Voor mij was het één van de mooiste dagen uit mijn carrière. Het feest was heel gemoedelijk en het dorp hunkerde ernaar om weer naar de eredivisie te gaan."

Van Zaanen heeft twee keer op De Heen en Weer gezeten, de bekende vissersboot waarop de promotie traditioneel wordt gevierd. In 2003 slaagde hij er met FC Volendam in om via de play-offs te promoveren en in 2008 werd hij kampioen. "Het is zonde dat ze het nu niet meer kunnen vieren als toen. Voor Volendammers is dat een echte traditie."

Huldiging

Mocht FC Volendam vanavond winnen dan worden ze op zondag 8 mei gehuldigd in Volendam. De gemeente Edam-Volendam laat weten dat de organisatie in handen ligt van de FC met deels een Heen-en-Weer én aansluitend huldiging in het stadion. 

Je hoort alles over FC Den Bosch - FC Volendam vrijdag vanaf 19.00 uur op de radio bij NH Sport. Edward Dekker en Frank van der Meijden doen rechtstreeks verslag vanuit stadion De Vliert. Stephan Brandhorst en Tom van Midden volgen de mogelijke promotie bij de achterblijvers in Volendam.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]