Ga naar Content

Stuntploeg RCH kleineert Pirates met recordinning tot 'lachertje van de hoofdklasse'

Landskampioen Amsterdam Pirates onderging gisteravond een pijnlijke nederlaag (18-24). Promovendus RCH uit Heemstede sloeg hard toe in de zevende inning met 23 (!) punten. Dat betekent de meeste punten ooit in één inning in de hoofdklasse. "Dit mag niet door blijven sudderen", zegt Pirates-coach Ronald Jaarsma.

Pirates-coach Ronald Jaarsma en RCH-slagman Ties van der Beeke - Foto: Orange Pictures & Martine van Wely

RCH had echter in de eerste zes innings tegen Pirates weinig te vertellen. "We speelden echt als de kampioen van Nederland", zegt Ronald Jaarsma, die een ongelukkige vuurdoop als coach van Pirates beleefde. "We waren aanvallend en verdedigend zeer overheersend. Dan hoef je nog maar drie nullen te maken en dan heb je de buit binnen." Bij RCH waren ze op dat moment vooral bezig met de schade te beperken. "Het is een verloren zaak tegen de landskampioen", dacht Ties van der Beeke van RCH. "We hadden het eigenlijk al opgegeven. Voor iedereen was het een halve training geworden."

Met de 18-1 voorsprong op zak begonnen zij aan de laatste inning van de avond. "Onze pitcher Angela kon de wedstrijd niet uitgooien, waarna er drie verschillende pitchers op het honk plaatsnamen", kijkt Jaarsma terug op de zevende inning. "Met die stand hadden we ruimte om wat dingen te proberen. Dan is de vraag in hoeverre je alle armen gaat gebruiken, die we dit weekend ook nog nodig hebben. Toen was het al te laat. Het bloeden was niet te stoppen. Het is voor mij vooral een klap omdat we eerst een performance kunnen brengen die zo sterk is en dat we vervolgens alle records in negatieve zin verbreken."

Pitcherprobleem

De desastreuze inning, waarin liefst zestien keer vier wijd werd gegooid en acht honkslagen tegen werden gescoord, legde ook het probleem bij Pirates bloot. Pitchers Tom de Blok en Mike Groen zijn geblesseerd, Donny Breek is zoekende naar zijn vorm en Connor Prins maakte zijn debuut in de hoofdklasse. "We wisten dit probleem van tevoren. In het begin van het seizoen hadden we een probleem met de pitching ingecalculeerd." Uiteindelijk duurde de inning ruim een uur en werden meer dan honderd ballen gegooid.

"We hadden het eigenlijk al opgegeven"

rch-slagman ties van der beeke

"Ik heb geprobeerd om mezelf rustig te houden", geeft Jaarsma aan, die denkt dat er angst in zijn ploeg zat. "Alles donderde in mekaar. De inning duurde zo lang doordat de werpers de slagzone niet wisten te vinden. Het leek wel alsof de volgende werper die het stokje overnam ook werd geïnjecteerd met het virus. Het was een complete offday."

Droomscenario

Voor RCH betekende de klinkende overwinning een fijne rentree in de hoofdklasse. "Dit is echt een droomscenario", zegt Van der Beeke, die na afloop in de kleedkamer van RCH een groot feest meemaakte. "Social media en whatsapp-groepen zijn ontploft. Binnen de club wordt er ook veel over gesproken."

"Het leek wel alsof de volgende werper die het stokje overnam ook werd geïnjecteerd met het virus"

pirates-coach ronald jaarsma

Bij Pirates zijn de druiven zuur na de afgang op eigen veld. "Op dit moment zijn we het lachertje van de hoofdklasse", stelt Jaarsma, die te raden bij zichzelf is gegaan. "Daar ben ik ook verantwoordelijk voor dus daar loop ik niet voor weg. Aan de andere kant weet ik ook dat ik de eerste zes innings de Nederlandse kampioen heb zien spelen. Dat was het niveau waar we het seizoen op ingaan. Liever hebben we dit in de eerste wedstrijd tegen RCH, dan in de wedstrijden waar het er echt om gaan. Dit mag niet door blijven sudderen."

Zaterdag en zondag spelen RCH en Pirates opnieuw tegen elkaar. De Heemstedenaren maken eerst hun rentree op eigen veld en de week wordt afgesloten op het Loek Loevendie Park in Amsterdam.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]