Ga naar Content

312 'containerwoningen' en twee riviercruiseschepen voor Oekraïense vluchtelingen

Er komen twee riviercruiseschepen in Zaandam, bedoeld om zo'n 260 Oekraïense vluchtelingen mee op te vangen. De schepen komen te liggen aan de Havenstraat en zijn er naar verwachting vanaf 1 mei. Ook worden er 312 'containerwoningen' gebouwd. Naar verwachting zijn deze over 5 maanden bewoonbaar.

Foto ter illustratie, deze containerwoningen staan in de Rosmolenwijk - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

De containerwoningen komen voor een groot deel in Zaanstad te staan, maar ook in de rest van de regio. Naar geschikte locaties wordt nog gezocht. "Die units kun je 20 tot 30 jaar gebruiken", zegt burgemeester Jan Hamming. "We hopen dat we niet zó lang vluchtelingen uit Oekraïne hoeven op te vangen hier. Dan houden we die ook beschikbaar voor andere groepen, starters en spoedzoekers. Zo kunnen we na deze crisis ook iets betekenen voor anderen."

De vluchtelingen kunnen anderhalf jaar lang op de schepen wonen. Het is de bedoeling dat de mensen die nu bij de hal van Taets op het Hembrugterrein zitten, verplaatsen naar de riviercruiseschepen. De bewoners uit de omgeving kunnen vandaag een brief over de situatie op de mat verwachten.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Gemeente Zaanstad

En-én-verhaal

Hamming gaf in gesprek met onder andere NH Nieuws aan dat hij signalen opvangt van Zaanse bewoners die zich zorgen maken over woningen voor hun eigen kinderen. "Die zorgen hebben wij ook. Daarom hebben we gezegd: we moeten zorgvuldig kijken naar wat we kunnen doen voor onze eigen mensen. Het is een én-én-verhaal."

Daarnaast geeft Hamming aan dat er wat hem betreft soepeler omgegaan moet worden met regelgeving rond woningbouw. "Ik denk dat dat in deze tijd nodig is. Zeker als we de bouwproductie verder omhoog willen krijgen moeten we bereid zijn om te kijken of al die regels wel altijd nodig zijn."

Opvanglocaties voller

Rond mei moet de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland de 2.000 plekken gereed hebben waar Den Haag om heeft gevraagd, zegt Hamming. Hij ziet dat de opvanglocaties steeds voller raken. "Dat zie je bij Taets ook, daar is het binnen een paar weken gegroeid naar 250 en ik verwacht dat het daar straks vol is." Daarnaast zijn er ook in onze regio al Oekraïners teruggekeerd naar hun land.

In totaal worden er nu ongeveer 650 Oekraïners opgevangen in Zaanstreek-Waterland. Daar zijn mensen die worden opgevangen bij particulieren niet bij meegerekend.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]