Ga naar Content

Toch vluchtelingen in tijdelijke woningen Purmerend

Purmerend wil veertig tijdelijke woningen gebruiken om vluchtelingen onder te brengen. De Oekraïners kunnen er vier tot acht maanden verblijven. Dat is opmerkelijk, omdat Wethouder Kroese drie weken geleden nog aangaf dat er naar verwachting geen Oekraïners in de woningen zouden komen. De woningen aan de Verzetslaan zijn gebouwd voor Purmerenders die direct een huis nodig hebben. De gemeente laat weten dat er na deze periode weer spoedzoekers geplaatst kunnen worden.

Toch vluchtelingen in tijdelijke woningen Purmerend - NH Nieuws

Drie weken geleden leek het wethouder Kroese niet waarschijnlijk dat er vluchtelingen in de tijdelijke woningen zouden komen. Dat is te horen in het bovenstaande fragment. Op de Verzetslaan zijn ruim 100 woningen geplaatst en die zouden deze weken gevuld moeten worden met spoedzoekers. Toen NH Nieuws de wethouders destijds vroeg of het een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen zou kunnen worden, gaf hij aan dit niet te verwachten. 

Tekst loopt door. 

Lees ook

Wethouder Thijs Kroese ziet in Purmerend 'een enorme bereidheid om mee te denken en te helpen.' Volgens hem vraagt de oorlog nu om een andere beslissing en wil hij de vluchtelingen een rustige plek bieden. De regio moet van het Rijk 2.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen en de wethouder ziet de tijdelijke woningen op dit moment als een goede optie daarvoor. "De woningen staan er namelijk al", laat hij weten. Het voorstel wordt zes april besproken in de raad. Als de vluchtelingen aan de Verzetslaan gehuisvest worden zal dat voor een periode van vier tot acht maanden zijn.

Oplossing voor woningtekort

Opvang van vluchtelingen is een gevoelig onderwerp in de regio. De raadszaal van Purmerend werd 6,5 jaar geleden bestormd tijdens een vluchtelingendebat. Na afloop beloofde burgemeester Bijl dat er versneld woningen gebouwd zouden worden, omdat de actievoerders boos waren over het woningtekort. Het bouwen van de tijdelijke noodwoningen voor spoedzoekers werd als een van de oplossingen gezien.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]