Ga naar Content

Stalkende moordenaar Raimond S. weer op vrije voeten met contact- en gebiedsverbod

Ex-tbs'er Raimond S. krijgt voor het stalken van een vrouw uit Alkmaar zes maanden celstraf opgelegd, waarvan vier voorwaardelijk. Gezien hij begin januari werd opgepakt en tot eind februari vastzat, mag hij zichzelf alweer een vrij man noemen.  

Afbeelding ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Naast een voorwaardelijke celstraf krijgt Raimond S. (49) uit Heerhugowaard ook een contact- en gebiedsverbod opgelegd, met een elektronische enkelband. De komende drie jaar mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer. Ook is hij voor diezelfde periode in Alkmaar - en binnen een straal van vijf kilometer daaromheen - persona non grata.

Het risico op herhaling en letselschade is hoog, stelt de reclassering in hun onderzoek. "Door zijn ernstige chronische psychiatrische problematiek en zijn waanideeën houdt de rechtbank er ernstig rekening mee dat de verdachte weer een misdrijf kan begaan tegen één of meerdere personen."

Ook heeft de rechtbank meegewogen dat de man in 2007 is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de moord op Annemarie Sluijs. Zijn onderbuurvrouw die hij ook jarenlang stalkte en bedreigde. "Het slachtoffer wist dit, waardoor zijn gedrag voor haar een extra zware inbreuk op haar persoonlijke leven vormde."

Onbehandelbare waanstoornis

De rechter heeft daarom verschillende bijzondere voorwaarden gesteld aan de voorwaardelijke straf, zoals een meldplicht bij de reclassering, een verplichte behandeling door de GGZ en controle op het gebruik van medicatie. "De rechtbank vindt dit noodzakelijk nu uit rapportages blijkt dat hij een onbehandelbare waanstoornis heeft, dat hij zijn medicatie niet trouw inneemt en cannabis gebruikt. Sinds 2019 is er herhaaldelijk sprake geweest van stoppen met medicatie, wat de kans op herhaling zeer verhoogd. Er is geen sprake van een langdurig stabiel functioneren", concludeert de rechtbank.

Als Raimond S. zich niet aan de afspraken houdt, wordt hij meteen twee weken in hechtenis genomen. Alle maatregelen gaan per direct in. Of hij tegen de uitspraak in beroep gaat, is niet bekend. Zijn advocaat was vanmiddag niet bereikbaar voor een reactie. 

Tekst gaat verder.

Lees ook

Sinds begin november heeft Raimond S. stelselmatig inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van Suzanne, verklaart de rechtbank. Het gedrag en de uitlatingen van Raimond S. waren volgens de rechter volstrekt niet passend. "Hij kende haar alleen oppervlakkig en van een zeer lange tijd geleden."

Ook na de aanklacht zegt Raimond S. nog steeds veel om het slachtoffer te geven. "Hij begrijpt niet wat er niet deugt aan zijn handelen. De vrouw heeft tijdens de zitting in haar schriftelijke verklaring verteld hoe beangstigend en bedreigend het gedrag van de man voor haar is."

Ondanks dat Raimond S. beweert goede bedoelingen te hebben en 'louter contact zocht met een oude bekende', staat volgens de rechter vast dat hij sinds 21 november weet dat het slachtoffer absoluut geen contact wenst. Toch verscheen hij weer op haar werk en verstuurde hij ook verschillende berichten. Zelfs nadat hij hoorde dat er aangifte tegen hem was gedaan, zocht hij toch weer contact.

"Het spelletje is nog niet voorbij, alleen uitgesteld"

Slachtoffer Suzanne (45)

De door hem belaagde Suzanne* (45) zegt blij te zijn dat er verscherpt toezicht komt op haar stalker."Het is duidelijk dat de rechter de ernst van de situatie inziet en dat er snel wordt ingegrepen als hij de fout in dreigt te gaan of zijn medicatie niet slikt."

Dat de rechter tegen de eis van het Openbaar Ministerie ingaat en de proeftijd van vijf jaar verlaagt naar drie jaar, verbaast haar enorm. "Deze man is ongeneeslijk ziek en kan niet aarden in de maatschappij. Het spelletje is nog niet voorbij, alleen uitgesteld. Het gaat niet om mij alleen. Er zijn ook andere slachtoffers bij betrokken, waar geen contactverbod voor geldt."

Het gezamenlijke gevoel van alle betrokkenen is dan ook: "Raimond S. had nooit mogen vrijkomen. Deze gevaarlijke man hoort voor de rest van zijn leven achter slot en grendel."

*De echte naam van Suzanne is bekend bij de redactie. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]