Ga naar Content

Van fonteinkruid tot cabomba: eeuwige Gooise strijd tegen waterplanten

Het vaarseizoen is ondanks het barre weer afgelopen weekend begonnen. Niet alleen de plezierbootjes worden langzaamaan in het water gelegd, ook de strijd tegen waterplanten kan bijna weer beginnen. Waar ze op het Gooimeer jaarlijks worstelen met fonteinkruid, doen ze er op de Loosdrechtse Plassen alles aan om het Braziliaanse cabomba-plantje te lijf te gaan.

De Gooise strijd tegen waterplanten - NH Nieuws

Vooral Loosdrechter Kees Blase maakt zich zorgen over cabomba caroliniana, zoals het plantje in zijn geheel heet. "Er zijn al tal van planten door de exotische woekeraar verdrongen. Hij is ook vastgelegd als verboden plant, dus die moeten we echt verwijderen."

Het plantje staat eigenlijk te boek als aquariumplant, maar dook ruim tien jaar geleden op in de Loosdrechtse Plassen. "Uit Brazilië is hij deze kant opgekomen."

Fonteinkruid

Op het Gooimeer hebben ze dan weer hele andere problemen met waterplanten. Fonteinkruid gooit daar al jaren roet in het eten van vaarliefhebbers. "Als je schroef vol loopt kan je motor echt onherstelbaar beschadigd raken", vertelt Kees Kooijman van Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. "We moeten er voor zorgen dat watersporters toch enige ruimte overhouden."

"Het plantje komt altijd weer aanwaaien op plekken waar het niet met wortel en al wordt verwijderd"

Kees Blase

Ideëen om het Gooimeer eventueel te verdiepen komen niet van de grond. Toch is er wel hoop voor de watersporter: een nieuwe maaimachine moet het verwijderen een stuk makkelijker maken op de randmeren. "We bouwen nu aan een prototype. Een ponton die veel efficiënter kan worden ingezet met een opvoerband waardoor het afgemaaide kruid zo aan boord wordt gebracht."

Eeuwige strijd

Toch maken Kooijman en Blase zich geen illusies: de strijd tegen waterplanten zal jaarlijks terugkomen. Zo zal de exoot cabomba Loosdrecht niet meer verlaten, verwacht Blase: "In de hoeken en onder de steigers ga je het niet wegkrijgen. Het plantje komt altijd weer aanwaaien op plekken waar het niet met wortel en al wordt verwijderd. Maar we moeten dit gebied goed bevaarbaar houden."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]