Ga naar Content

Justitie eist 24 jaar cel voor vader die huis in brand stak, waardoor zoon overleed

Als het aan justitie ligt, verdwijnt Martijn den B. uit Assendelft - de vader die anderhalf jaar geleden zijn huis in brand stak, waardoor zijn 14-jarige zoon overleed - voor 24 jaar achter de tralies. Twee andere zoons, zijn partner en hijzelf ontsnapten destijds ternauwernood aan de dood. Justitie wil hem daarom vervolgen voor moord, drie keer poging tot moord, brandstichting en verduistering. 

Archieffoto: Hulpdiensten aanwezig bij woningbrand in Assendelft - Foto: Inter Visual Studio / Pascal Fielmich

"Een krankzinnige keuze", zo was de officier van justitie vanmorgen duidelijk over de daad van Den B. Even later: "Het lijkt wel of elk sprankje van liefde voor naasten ontbreekt."

Den B. gaf gisteren op de eerste zittingsdag bij de rechtbank in Alkmaar al aan te rekenen op een hoge straf. Hij leek zich daar ook in te berusten: "Ik ben schuldig voor mijn daden en daar verdien ik straf voor."

De vader toonde zich zeer emotioneel.

Verduistering

Voorafgaand aan de verschrikkelijke gebeurtenis op 2 november werd Den B. geconfronteerd door zijn werkgever, bij wie hij in de periode van 2014 tot 2020 liefst 2,4 miljoen euro verduisterde.

Gisteren werd duidelijk dat hij op de dag dat hij op non-actief werd gesteld zichzelf van het leven probeerde te beroven. Die poging mislukte. Al die tijd wist het gezin van Den B. niets van zijn geheimen.

Hulpsite

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Na zijn mislukte zelfmoordpoging ontstond een nieuw plan bij Den B.: dood door verstikking van rook. Hij kocht jerrycans, vulde die met benzine en een paar dagen later nam hij die ook naar binnen. Op maandag 2 november sprenkelde hij benzine op het trapportaal en stak hij die aan.

Van gevaren bewust

De officier van justitie gaf vandaag aan het ongeloofwaardig te vinden dat Den B. zich niet meer alles kon herinneren van zijn daad en van die dagen ervoor, zoals hij gisteren verklaarde tegenover de rechter. Ook had de vader verklaard dat hij alleen zichzelf wat wilde aandoen en zijn gezin niet mee de dood in te willen slepen.

Dat weerlegde ze: uit alle handelingen bleek volgens haar dat hij dat wel van plan was. De voorbereidingen en de manier waarop de brand is gesticht. Hij was zich van de gevaren bewust. Zo zette hij de bus weg die overgedragen zou moeten worden aan zijn werkgever, omdat hij bang was dat die ook vlam zou vatten.

De officier van justitie vond dat Den B. met volle opzet anderen wilde doden. Daar past volgens haar een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 jaar bij, met aftrek van de tijd die hij al in de cel heeft gezeten.

Op de bodem van de put

Advocaat Mark-Jan Bouwman die Den B. bijstaat, vertelde in zijn verweer dat zijn cliënt op dit moment 'op de bodem van de put' zit. Het liefste had hij volgens de advocaat helemaal niet gewild dat er een verdediging werd gevoerd, hij wil de straf accepteren die hem wordt opgelegd.

Toch ging Bouwman in tegen de conclusie die de officier van justitie trok, dat Den B. met opzet zijn gezin wilde doden. "Dit kan geen rationeel proces zijn geweest. (...) De officier zegt alleen 'ik geloof het niet'. Maar zij kan zich onmogelijk voorstellen wat er in Martijns hoofd is omgegaan." Hij pleitte ervoor zijn cliënt niet voor moord of doodslag te berechten, maar alleen voor brandstichting met gevaar voor anderen.

Over twee weken volgt de uitspraak.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]