Ga naar Content

Luidruchtig protest tegen zetel FvD bij installatie Haarlemse raad

Voorafgaand aan de installatie van de nieuwe gemeenteraad heeft een handjevol Haarlemmers voor het stadhuis gedemonstreerd tegen racisme en fascisme, nu de partij Forum voor Democratie in de raad is verkozen. Ze verstoorden ook het begin van de speciale raadsvergaderingen voor de deur van de raadszaal met toeters, bellen en luid geroep. 

Foto: Haarlem105 / Erwin B. Bartman

De demonstranten vinden het niet kunnen dat nu deze partij een zetel heeft in de Haarlemse gemeenteraad. Ze wilden dat de raadsleden hun afkeuring lieten blijken. Ze riepen daarbij in herinnering dat in 1990 bij de toetreding van een raadslid voor de Centrum Democraten het PvdA-raadslid Ab van Schooten zijn rug toekeerde.

Na een kwartier van luidruchtige protesten keerde de rust in de raadszaal terug en werden de 39 raadsleden, waarvan 21 nieuwelingen, geïnstalleerd.

Burgemeester Jos Wienen haalde ook nog aan dat voor het eerst in de Haarlemse geschiedenis meer dan de helft van de raadsleden vrouwelijk zijn. Dat werd onder luid applaus ontvangen. Het langst zittende raadslid Louise van Zetten van Hart van Haarlem verzuchtte: "Eindelijk. En nou het college nog!"

Coalitie-onderhandelingen

De Haarlems gemeenteraad wordt nu gevormd door vijftien partijen. In de vorige periode bedroegen dat dertien partijen. Afgelopen weekend is de grootste partij, de PvdA, gestart met de coalitie-onderhandelingen. De kersverse fractievoorzitter Maarten Wiedemeijer liet aan NH Nieuws/Haarlem105 weten dat er nog niets te melden is over de voortzetting hiervan. Hij vermoedt dat er pas na volgende week een update te geven valt, tijdens een aparte raadsvergadering. 

In een eerdere versie van dit artikel stond dat het protest ook tegen BVNL was. Hoewel de organisatie de nieuwe politieke partij in het persbericht noemde, is er 's avonds in de toespraak niet verder op ingegaan. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]